Jeg var IFYE-er i Tyskland, på senhøsten og i 3,5 måned. Jeg bodde i fire ulike vertsfamilier. Alle familiene drev gård. To melkebruk, en grisegård og en økologisk vingård.

I alle familiene ble jeg tatt godt imot og jeg ble raskt en del av familien. Jeg deltok i deres dagligliv og hjalp til på gården med for eksempel fjøsstell, melking, foring, gressklipping, beskjæring av vinranker og innhøsting av mange ulike typer frukt og bær. På vingården fikk jeg akkurat med meg den siste innhøstingen av druer, før sesongen var over. En minnerik opplevelse!

Som takk for at jeg fikk bo hos familiene laget jeg en del norsk mat, som fiskegrateng, fiskesuppe og vafler. Det falt i smak! Når de jeg møtte fikk vite at jeg var norsk, var det noen ting nesten alle snakket om: Hurtigruten, fjorder, Wenche Myhre og Kygo. Det er tydeligvis hva tyskere forbinder med Norge!

Alle vertsfamiliene lå ute på landsbygda. Med det fantastiske tyske kollektivsystemet var det lett å dra på dagstur til byer som Hamburg, Bremen, Frankfurt, Düsseldorf og Mainz. Jeg besøkte fødebyene til tre av Tysklands mest kjente menn: Karl Marx, Johann Gutenberg og Martin Luther!

Utvekslingen bød på mange kulturelle arrangementer. Jeg fikk blant annet være med på Oktoberfest, julemarked, St.Martin-feiring, høsttakkefest, allehelgensdag og nasjonal IFYE-treff. Alle arrangementene hadde en merkelig ting til felles: det ble servert pommes frites overalt. Det må være nasjonalretten og det beste tyskere vet! Og de spiser det med majones.. "Pommes mit Majo, bitte"!

Jeg lærte mye om tysk landbruk. En av familiene jeg bodde i hadde 400 melkekyr, som er en liten gård etter tysk målestokk. Gårder med opp mot 2000 dyr er vanlig. Det var veldig annerledes for meg som er vant med nordnorske småbruk! Sommeren 2018 var Europa sterkt preget av ekstremvarme. Dette fikk jeg se konsekvensene av. Flere steder kan bøndene en vanlig sommer slå gresset 5-6 ganger, mens dette året ble det bare 2-3 slåtter. Drueavlingene til vinprodusentene var den dårligste på flere tiår.

Tiden min i Tyskland var morsom og lærerik, og ga meg opplevelser jeg vil huske lenge! Jeg vil varmt anbefale alle som vil oppleve en litt annerledes reise å dra på utveksling med IFYE. Det vil gi minner for livet, og som vi sier i 4H, venner du enda ikke har møtt!

- Margrethe Ulvøy Renolen

Dame holder grisunge To jenter i dirndl