Byen har navn på både norsk, pite- og lulesamisk, og dere vil møte samisk tilstedeværelse som en naturlig del av dagliglivet i nord.

Lære ved å gjøre

Bodø ble nettopp kåret til Europeisk kulturhovedstad 2014. Det betyr at byen har mange tilbud både innen natur og kultur, og dere skal få oppleve mye av dette de dagene leiren varer. Verdens sterkeste malstraum Saltstraumen er selvfølgelig på programmet. Dere vil også møte små byfjell og høye tinder på 1000 m.o.h, byvandring og shopping, Norges største klatrehall, frisbeegolf, kajakk, tradisjonsbåter, badeland, 4H-gårder, matlaging, luftsfartsmuseum og mange andre aktiviteter.

«Kem kan vel søv når sola skin»

Leirmotto er Sov når det blir mørk, og siden leiren arrangeres i midnattsol, er det ikke sikkert at natta blir så lang. Istedenfor å sove bort hele natta vil vi gjerne du som deltaker skal få lære noe. Vi har mange ulike dagtilbud, og det blir også frivillige aktiviteter i leiren på ettermiddagstid. Målet er at alle skal lære seg noe nytt, og frivillige fra kystlaget, vikingelaget, husflidslaget, samiske håndverkere mm inviteres til å lære bort kunnskapen sin. I tillegg er det alltid mulighet for å spille kubb, volley, spikke, tegne, spille kort mm. Du finner garantert noe som passer for deg!

På landet i byen

Vågønes gård er kommunal og er et fredelig naturområde nært Bodin 4H-gård, melkebruket Bodin gård, turløyper i skog og fjell, besøkshage, andelslandbruk og parsellhager. Sentrum ligger i gåavstand, og du går gjennom en flott elvepark på mange fine stier. Husk at du er på leir i arktiske strøk, så både ullgenser, lue, vindtette ytterklær og badetøy må få plass i sekken.  Bodø er en kystby og mye av aktivitetene er knyttet til kystkultur. Den åpne dagen blir ikke på leirområdet, men på Norsk jektefartsmuseum i Bodøsjøen i samarbeid med 4H sitt lokale nettverk. 

Talentiade!

Allerede nå kan fylker og deltakere forberede seg på Talentiade under landsleiren. Vi har supert lyd-og lysanlegg og stor scene der vi vil ha talenter fra hele landet. Kan du synge, joike, danse, trylle, sjonglere, fortelle eventyr, spille et instrument eller noe annet du vil vise fram for alle deltakerne? Da kan du forberede deg på Talentiaden 2020!

Talentiaden er underholdningsbidrag, ikke en konkurranse, og den er åpen for alle som vil bidra med sceneunderholdning under landsleiren. Ta kontakt med leder i fylkesstyret i ditt fylke og fortell om hva du vil underholde med og hvor lang tid det tar.

Miljøet er viktigst

Vi vil ha en sosial leir med godt miljø der ungdommene tar hensyn til hverandre, men vi vil også ha en leir det det ytre miljøet er i fokus. Leirkomiteen jobber for å få både økologisk og lokalprodusert mat, plastfri leir og god avfallshåndtering. Heldigvis ligger mange av aktivitetene i gåavstand, og vi har også busstopp ved leiren. Deltakerne anbefales å reise kollektivt og tenke gjennom alt dere pakker i leirsekken. Det finnes miljøvennlige alternativ til både tannkrem, shampo, turklær og turutstyr. Kanskje du kan låne istedenfor å kjøpe?

Julegave

Det blir deltakeravgift i år også, og noen av aktivitetene vil koste penger i tillegg. Vi oppfordrer klubber som har anledning til å støtte landsleirdeltakerne. Kanskje kan dere søke støtte fra kommunen eller andre? En annen oppfordring er selvfølgelig å ønske seg landsleirstøtte i bursdag, jule- og konfirmasjonsgave.

Reis videre.

Etter ei uke i Bodø har du garantert lyst til å se mer av Nord-Norge. Hva med å invitere familie og venner med på ferie i nord etter leiren? Lofoten er kun en ferjereise unna, Hurtigruta venter i Bodø havn, toget står klar på stasjonen og Nord-Norgebussen tar dere gjerne imot. Hurtigbåtene tar dere både sør og nord i et fylke som er over 75 mil langt. Opplev det som er så mange turisters drøm, en arktisk aktiv ferie.

www.visitbodo.com