Her finner du en steg-for-steg-veiledning for hvordan man bruker gjennomføringssidene inne på prosjektplattformen. Illustrasjonene øverst på siden kan også være nyttige.
Her finner du en steg-for-steg-veiledning for hvordan man bruker gjennomføringssidene inne på prosjektplattformen. Illustrasjonene øverst på siden kan også være nyttige.
Illustrasjoner med forklaringer:
-
Kort om gjennomføring av oppdrag
Etter å ha planlagt et prosjekt, er det tid for å gjøre det man har planlagt. Det er altså nå man skal lære ved å gjøre. Men foruten å gjennomføre oppdrag, må man også dokumentere hva man har gjort, slik at klubbrådgiver og/eller prosjektveileder senere kan godkjenne prosjektet. Det neste steget i prosjektarbeidet – gjennomføringssidene – skal hjelpe til med dette.
På gjennomføringssidene kan man dokumentere at man har gjennomført oppdragene sine ved å laste opp bilder eller andre dokumenter, lenke til videoer man har laget og lagt ut på Youtube, eller ved å skrive om hvordan det var å gjøre oppdragene. Man bestemmer selv hvordan man ønsker å dokumentere arbeidet. Man trenger derfor ikke å både skrive, lage video og laste opp bilder – man kan velge å gjøre bare en av tingene. Men man kan også fylle ut alle feltene hvis man vil! Les mer om de ulike valgmulighetene i de neste avsnittene.
Husk! Før man begynner på gjennomføringssidene, må planen man sendte inn være godkjent. Så lenge planen ikke er godkjent, vil gjennomføringssidene være låst. Snakk med en klubbrådgiver i klubben dersom du/dere har ventet en stund på å få planen godkjent.
-
Prosjektsammendrag og overordnet beskrivelse
Her har vi laget litt plass for å gi en kort presentasjon av prosjektet som helhet.
- Prosjektbilde: Last opp et bilde som illustrerer det du/dere skal lære mer om i år. Bildet må være en jpg-fil, og den må ha en størrelse på minimum 400x400 piksler. Bildet blir synlig på forsiden din hver gang du logger deg på prosjektplattformen. Bildet kan ikke endres etter at planen har blitt godkjent.
- Litt om prosjektet: Før man starter å dokumentere at man har gjennomført de ulike oppdragene, må man skrive et par setninger som beskriver prosjektet som helhet. Lengden på denne teksten bør være maks ett avsnitt. Her er noen spørsmål man kan besvare:
- Hva handler prosjektet om?
- Hvorfor valgte man nettopp dette prosjektet?
Her er et eksempel på hva man kan skrive, der tittelen på prosjektet er "Synliggjøring av 4H i hverdagen":
"Jeg valgte dette prosjektet fordi jeg liker å synliggjøre 4H i hverdagen min. Jeg håper at synliggjøringen min vil påvirke andre til å bli nysgjerrige på 4H og kanskje få dem til å melde seg inn i klubben vår. Jeg har også lyst til å eksperimentere litt med kreativ synliggjøring, blant annet ved å bruke 4H-klær i hverdagen, dekorere rommet mitt med en 4H-kløver jeg har laget selv og bruke 4H-utstyr på skolen og på ute på tur. Siden klubben min allerede er flink til å legge ut ting på sosiale medier og sende inn saker til lokalavisa, tenker jeg at dette er en fin alternativ måte å synliggjøre 4H på."
-
Oppdraget ble gjennomført
For å dokumentere at man har gjennomført et oppdrag, må man først åpne et av oppdragene på siden "Gjennomføring". Det er kun de oppdragene man har valgt under planleggingen som dukker opp her. Les mer om oppdrag man har gjennomført, men som ikke ble valgt under planleggingen av prosjektet eller hva man gjør hvis man vil gjennomføre andre eller flere oppdrag enn det man planla.
Dersom man har gjennomført et oppdrag, finnes det mange muligheter for å dokumentere dette. Her er de ulike mulighetene man har på gjennomføringssidene:
- Kladd
Dette er en tekstboks som kan brukes som et notatfelt. Man kan for eksempel skrive ned ting å huske for å gjøre ferdig oppdraget eller tanker man kommer på underveis. Husk at dette feltet kun er synlig for de som jobber med prosjektet, og vil ikke være synlig på den endelige prosjektsiden. Det vil si at det man skriver inn her, ikke blir med i vurderingen av prosjektet. Det er det kun det som står på siden "Visning og utskrift" (brun fane øverst i prosjektet) som gjør.
- Hovedbilder
På den endelige prosjektsiden er det plass til opptil tre hovedbilder som illustrerer det man har holdt på med i hvert oppdrag. Hvis man vil laste opp flere enn tre bilder, kan man bruke gallerifunksjonen lenger nede. Bildene må være jpg-filer, og ha en størrelse på minimum 400x400 piksler. Hvis det er bilder av identifiserbare personer, må det være greit for disse at bildene lastes opp her. Det er mulig å slette bildene man har lastet opp ved å trykke på det gule X-ikonet.
- Video
På grunn av begrensninger for lagringsplass, er det ikke mulig å laste opp videoer på prosjektplattformen. Det er imidlertid mulig å lenke til en video man har laget på Youtube! Dersom man ønsker å lage en video av at man har gjennomført et oppdrag, må man derfor opprette en bruker der. Det finnes innstillinger som gjør videoene dine private, hvis du ønsker det, og da er det kun mulig å se videoen hvis man deler en direktelenke til den. Det er denne lenken du limer inn i feltet her, før du trykker på "Legg til video". OBS! Husk å spørre foreldrene dine om lov til å opprette en bruker på Youtube hvis du er under 18 år gammel.
- Ingress
I ingressen kan man skrive et kort og innledende avsnitt som oppsummerer hva man har gjort i dette oppdraget. Det man skriver her kommer til å ha en uthevet skrift, og bør derfor ikke være særlig langt.
- Tekst
I tekstfeltet kan man skrive en mer utfyllende tekst om hvordan man gjennomførte oppdraget. Noen spørsmål som kan besvares: Hva gjorde du/dere? Hvordan gikk det? Lærte du/dere noe? Synes du/dere det var morsomt? Skriv gjerne dato for når oppdraget ble gjennomført, og hvem du/dere eventuelt samarbeidet med. Er dere flere som jobber med prosjektet, er det lurt å skrive hvilke gruppemedlemmer som gjennomførte oppdraget her.
- Bildegalleri
Hvis man vil laste opp mange bilder som illustrerer hva man har holdt på med i dette oppdraget, kan man gjøre det her. Bildene må være jpg-filer, og ha en størrelse på minimum 400x400 piksler. Hvis det er bilder av identifiserbare personer, må det være greit for disse at bildene lastes opp her. Det er mulig å slette bildene man har lastet opp ved å trykke på det gule X-ikonet. Man kan også legge til en bildetekst på hvert bilde som blir lastet opp.
- Lenker
Hvis man har brukt noen spesielle nettsteder i forbindelse med oppdraget sitt, er det mulig å legge til lenker til nettstedene her.
- Dokumenter/filer
Har man brukt noen spesielle maler eller dokumenter for å gjennomføre oppdraget, eller hvis man har laget noe digitalt man ønsker å vise frem, så er det mulig å laste opp dette her. Filene som lastes opp kan ha disse formatene: doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx, pdf, gif, mp3 og m4a.
- Status for oppdraget
Når man er ferdig med å dokumentere at man har gjennomført et oppdrag, krysser man av for "Dette oppdraget ble gjennomført, og jeg er ferdig med å dokumentere det". Husk å lagre!
Etter å ha lagret gjennomføringssiden, vil det man har fylt ut og lastet opp bli en del av det endelige prosjektet man leverer til godkjenning. Man kan se hvordan denne prosjektsiden ser ut under den brune fanen "Visning og utskrift" øverst i prosjektet. Les mer om hvordan visning og utskrift fungerer (lenke kommer).
- Kladd
-
Oppdraget ble ikke gjennomført
Av og til så går ikke alt etter planen, og man får ikke gjennomført et oppdrag man planla å få gjort. I 4H tenker vi at dette er en naturlig del av å lære ved å gjøre – og det er helt greit!
Hvis man ikke har gjennomført et oppdrag er det tre ting man må gjøre:
- Kladd
Skriv et par stikkord i tekstboksen "Kladd" om hvorfor oppdraget ikke ble gjennomført. Når man skal evaluere prosjektet, kan man ta en titt på disse notatene for å fortelle om hva som ikke gikk etter planen og hvorfor.
- Snakk med klubbrådgiver
Hvis man ikke får gjennomført nok oppdrag (se anbefalte løp under "Om oppdrag"), kan det hende at prosjektet står i fare for å ikke bli godkjent. Derfor er det lurt å snakke med klubbrådgiver om det er noe annet man kan gjøre istedenfor oppdraget som ikke ble gjennomført. Bli enige om hva som eventuelt skal gjøres istedenfor, og skriv det inn i tekstboksen "Kladd" på det oppdraget som ikke ble gjennomført. Når man skal evaluere prosjektet, kan man ta en titt på disse notatene for å fortelle om hva man gjorde istedenfor det opprinnelige oppdraget og hvorfor.
- Status for oppdraget
Man må krysse av for at man ikke har gjennomført oppdraget på gjennomføringssidene. Velg "Dette oppdraget ble ikke gjennomført, og skal ikke tas med i visningen av prosjektet" og trykk lagre. Da vil oppdraget fjernes fra det endelige prosjektet som man leverer til godkjenning.
Husk å skrive om hvorfor oppdraget ikke ble gjennomført under evalueringen av prosjektet (lenke kommer).
- Kladd
-
Å gjennomføre andre eller flere oppdrag enn det man planla
Av og til får man lyst til å gjennomføre andre eller flere oppdrag enn de man planla for prosjektet. I 4H tenker vi at dette er en naturlig del av å lære ved å gjøre – og det er helt greit!
Dette gjør man hvis man vil gjennomføre andre eller flere oppdrag:
- Andre oppdrag
Hvis man ikke har lyst til å gjennomføre et oppdrag man planla likevel, men heller vil gjennomføre et annet et, følger man oppskriften som er beskrevet under "Oppdraget ble ikke gjennomført".
- Flere oppdrag
Det er kun de oppdragene man har valgt under planleggingen av prosjektet som dukker opp under "Gjennomføring". Derfor får man ikke en egen boks å fylle ut for flere oppdrag enn det. Men siden det å gjennomføre flere oppdrag i praksis er å gjøre noe annet enn det man planla, skal man bruke evalueringssidene for å fortelle om gjennomføringen av eventuelle flere oppdrag.
- Andre oppdrag
-
Feil eller mangler?
Har du oppdaget noen feil eller mangler på denne siden? Ta kontakt med oss på 4hnorge@4h.no.