Dette oppdraget handler om høsting av planter du har dyrket. Før oppdrag om høsting av ville vekster kan du søke på oppdrag om Sanking eller er tagget med «matauk».

Når plantene har modnet er det tid å høste! Et viktig formål med innhøsting er å kunne nytte det du høster i maten, men du kan også høste frø som du kan bruke igjen til neste vekstsesong.

Når du høster urter, bør du plukke friske grønne blader før planten starter å blomstre. Da har bladene mest smak. Høster du bladene jevnlig, da utsetter du blomstring.

Skal du høste frukt, bær eller grønnsaker må du passe på at veksten er modnet nok. Det er best å høste når det er tørt og kaldt vær. Du bør hente inn informasjon hvordan du best kan høste ulike vekster dersom du ikke vet det. Snakk gjerne med noen som har erfaring med dyrking. Dessuten fins det mye informasjon i bøker eller på nett, men pass på at du bruker flere kilder for å være sikkert at informasjonen er riktig. Vi har samlet noen kilder under lenkene.

Når du har høstet plantene, kan du bruke det du har høstet i maten. Har du høstet for mye å kunne spise opp med en gang, da kan du bearbeide produktene slik at du kan bevare de lengre. Vet du hva vi kan gjøre for å øke holdbarheten?

TIPS: Ta en titt under lenker om du trenger litt inspirasjon!

Dette oppdraget er del av oppdragsserien om dyrking. Andre oppdrag i serien er: