I denne oppdragsserien finner du mange ulike oppdrag om å oppdra en valp, ha daglig ansvar for hunden, konkurranser og brukshund. Du som velger hund som 4H-prosjekt har et fint 4H-år foran deg. Det er morsomt og givende å stelle en hund, men det er også krevende og ansvarsfullt. Du vil få glade og slitsomme dager sammen med en trofast venn, hunden.

Dette er en serie om valp. For å ha et prosjekt om valp, kan du også velge disse oppdragene:

Du kan også ha et prosjekt om hund og kan velge fritt mellom alle oppdrag tagget med "hund".


I dette oppdraget skal du lære deg å ta vare på en valp og gi den det den trenger i starten. Skriv om reisen fra du fikk valpen til hvordan det har gått i starten med det nye familiemedlemmet. 

Før valpen kommer
Før valpen kommer hjem kan det være lurt å ha skaffet mat- og vannskål. I tillegg kan du skaffe en hundeseng eller kurv eller lignende som valpen kan ha som sin plass. Husk at valpen lett tygger på ting, så det er ikke nødvendig å kjøpe noe dyrt.

Når du henter valpen
Det er godt for valpen at du er sammen med den på turen hjem slik at den har selskap. Ha den gjerne på fanget eller i nærheten av deg slik at den blir vant til lukten av deg. Et tips kan også være at den får med et håndkle eller teppe fra der valpen har bodd, slik at den har noe som lukter kjent på vei til sitt nye hjem. Det er fint å ha litt ekstra tid den første tiden valpen kommer i hus, slik at valpen ikke er alene. Det kan også være bra for valpen hvis du sover med den de første nettene. 

Valpen sover
En valp trenger mye søvn, og når valpen sover skal den få sove i fred på et trygt og varmt sted. Dette skal være valpen sitt fristed, her skal den få slappe av. Dette er noe du må lære både resten av familien din og vennene dine. 

Være alene
Hunder er flokkdyr og liker ikke å skilles fra flokken. Allikevel må valpen på et eller annet tidspunkt måtte være alene, og dette må den lære. Det er lurt å begynne i god tid før valpen er nødt til å være alene i mange timer.

Tips:

  • Ikke lag noe styr av at du forsvinner eller kommer tilbake.
  • Hvis valpen ikke piper når du er borte kan du gradvis bli lenger borte.
  • Gå alltid tilbake til valpen når den er stille, og ros den når du kommer tilbake.
  • Gå fra valpen på forskjellige tidspunkt, slik at valpen forstår at det er greit uansett når på dagen du er borte, og at du alltid kommer tilbake.
  • Valpen kan godt ligge i bur når du er borte fra den. Hunder føler seg ofte tryggere i bur. Men husk at buret må være stort nok til at hunden kan stå oppreist og ligge flatt ut.

Se i lenke for mer informasjon om å skaffe seg en valp. 

Lykke til med ny valp!