Fotografering er for deg som har lyst å lære hvordan du kan ta fine bilder med et kamera og hva du kan gjøre med disse bildene. Fototeknikkserien lærer deg hvordan et kamera fungerer og hvordan du kan bruke ulike teknikker til å ta forskjellige bilder.

Vi har laget følgende serier om fotografering og bilder: Fototeknikk, Fotografering, Bildebehandling og Bildepresentasjon. For å sette sammen et prosjekt om fotografering anbefaler vi å velge ett eller flere oppdrag fra alle serier. Hvis du søker på oppdrag tagget med «fotografen», ser du alle oppdrag i disse seriene.


Vi anbefaler at du har gjort oppdraget Fototeknikk viderekomne: blender, lukkertid og ISO før du starter på dette oppdraget. Oppdraget kan med fordel kombineres med Fototeknikk avansert: dybdeskarphet.

Brennvidde sier hvor sterkt lyset blir bøyd gjennom objektivet. Brennvidde er avstanden mellom bildebrikke og det optiske sentrumet i objektivet når den er innstilt på uendelig avstand og står gravert på objektivet. Brennvidden til et vanlig objektiv i et kompaktkamera er 35 mm, og 50 mm i et systemkamera.

Bildevinkel bestemmer hvor mye av området du får med på bildet ditt. En liten bildevinkel viser mindre fra området, men mer detaljer av hovedmotivet, mens en stor bildevinkel fanger mer av området, men mindre detaljer.

Systemkameraer er kameraer med utskiftbare objektiver. Mest vanlige systemkameraer er speilreflekskameraer og speilløse kameraer. Det betyr at du kan bruke forskjellige objektiver med ulik brennvidde på samme kameraet. 

De mest brukte objektiver er:

  • Zoom-objektiv: Objektiv med en variabel brennvidde
  • Teleobjektiv: Objektiv med lang brennvidde og liten bildevinkel
  • Vidvinkelobjektiv: Objektiv med kort brennvidde og stor bildevinkel

Fremgangsmåte:

  1. Sett deg inn i bildevinkel, brennvidde og utskiftbare objektiver. Kan du forklare hva slags objektiv som passer best når du ta et bilde av en person, et naturlandskap eller et hus?
  2. Få tak i ulike objektiver som passer til kameraet ditt. Bruk kameraet ditt og utforsk effektene av objektivene og bildevinkel på bildene dine.
  3. Har du et kompaktkamera og systemkamera? Da kan du prøve å ta bilder av samme hovedmotiv med disse kameraer og sammenlikne resultater.

Utstyrsliste:

  • Et systemkamera
  • Flere objektiver til kameraet ditt