Fotografering er for deg som har lyst å lære hvordan du kan ta fine bilder med et kamera og hva du kan gjøre med disse bildene. Fototeknikkserien lærer deg hvordan et kamera fungerer og hvordan du kan bruke ulike teknikker til å ta forskjellige bilder.

Vi har laget følgende serier om fotografering og bilder: Fototeknikk, Fotografering, Bildebehandling og Bildepresentasjon. For å sette sammen et prosjekt om fotografering anbefaler vi å velge ett eller flere oppdrag fra alle serier. Hvis du søker på oppdrag tagget med «fotografen», ser du alle oppdrag i disse seriene.


Når vi fotograferer er det noen grunnleggende innstillinger som er med på å bestemme hvordan bildene dine vil se ut. I dette oppdraget lærer du mer om blender, lukkertid og ISO-innstilling.

En blender er en mekanisme som regulerer hvor mye lys som slippes inn. Det er blenderåpningen som bestemmer det og betegnes slik: f.2,8 – f. 4 – f. 5,6 – f. 8 – f. 16 osv. Lavest tall = størst åpning, høyest tall = minst åpning.

Lukkertiden bestemmer hvor lenge lyset slippes inn under fotografering og kan være fra flere sekunder til 1/2000 sek. Kort lukkertid gir lite lys, lang lukkertid gir mye lys.

ISO-innstilling bestemmer lysfølsomhetsbalansen. De fleste kameraene velger ISO-innstillingen automatisk, men det kan være en fordel å endre den manuelt. Lav ISO gir ofte de beste resultatene, men ved dårlig lysforhold er det en fordel å øke til en høyere innstilling.

Samspillet mellom ISO, lukkertid og blenderåpning bestemmer hvor mye lys slipper i kameraet og på bildebrikke (eksponering) og hvordan bildet vil se ut.

Fremgangsmåte:

  1. Sett deg inn i hva blender, lukkertid og ISO er og hvordan de påvirker eksponering og bilderesultat. For eksempel: Kan du forklare hvilken lukkertid du må bruke for å ta et bilde i bevegelse og hvilken blenderåpning du må bruke for å ta bilder fra stjernehimmelen? Kan du å forklare hva forskjellen er mellom ISO 100 og ISO 32000?
  2. Bruk kameraet ditt og utforsk innstillinger for blenderåpning, lukkertid og ISO.

Utstyrsliste:

  • Et kamera hvor du kan justere blenderåpning, lukkertid og ISO manuelt