Det finnes mange ulike båltyper. Du trenger ikke kunne dem for å tenne opp et bål, men det kan være lurt å vite hva kjennetegnene og bruksområdene for bålene er. De ulike båltypene har nemlig ulike egenskaper, som betyr at noen typer gir mer varme, andre egner seg best til matlaging, mens noen har lenger brennetid. Hvis du vil bli en ordentlig bålmester i vennegjengen, kan det være lurt å lære seg forskjellen mellom bålene.

Det finnes mange ulike båltyper. I dette oppdraget lærer vi mer om pyramidebål, pagodebål, stjernebål og jegerbål. Hvis du vil lære om flere båltyper, kan du selvfølgelig undersøke mer på egenhånd.

Ulike båltyper
BåltypeEgenskaper
PyramidebålDen mest vanlige båltypen, som passer godt til både kos, hygge og leirbål. Pyramidebålet er enkelt å gjøre større og enkelt å tenne. Passer dårlig til matlaging på grunn av sin form, men kan brukes til enkel grilling med grillspyd (eks. pinnebrød, pølse, marshmallows, eplebiter med sukker og kanel).
PagodebålEt effektivt og stabilt bål, som kan brenne lenge. Passer godt til vinteren, fordi de nederste kubbene isolerer mot våt snø og sikrer sporløs ferdsel (så lenge bålet ikke brenner hele veien ned). Egner seg også godt til matlaging med større gryter og stekepanner.
StjernebålEt bål som trenger lite ved. Fyres opp med et mindre pyramidebål i midten. Stokkene som utgjør stjernen skyves inn mot midten etter hvert som de brenner for å holde liv i bålet.
JegerbålEt godt matbål som gir jevn og sterk varme. Her brukes store stokker eller steiner.

 

I galleriet under, ser du hvordan de ulike båltypene ser ut.

 I serien bålbrenning finner du også to andre nyttige oppdrag: