I dette oppdraget skal du lære deg å tenne opp bål selv. Da er det flere ting du bør tenke gjennom:

  1. Formål: Hvorfor skal du tenne et bål? Er et for kos og hygge, for varme, eller for matlaging? Ulike båltyper passer til ulike formål. Du kan lære mer om ulike båltyper i et eget oppdrag.
     
  2. Plassering av bålet: Hvor bålet er plassert er både viktig med tanke på opptenning og hensyn til naturen. For eksempel skal du ikke tenne bål rett på fjell og svaberg, for da kan underlaget slå sprekker. Hvis det blåser mye, er det lurt å finne le, slik at det blir enklere å gjøre opp ild. Om vinteren vil bålet synke nedover i snøen og kan rase sammen, så da er det lurt å fjerne så mye snø som mulig før du tenner bålet. Sist men ikke minst er det viktig med sporløs ferdsel. Bruk derfor etablerte bålplasser der det er mulig. Hvis du ikke er ved en bålplass, er det lurt å for eksempel bygge opp bålet på et lag med granbar. Husk også at det finnes regler for bålbrenning, som sier noe om når og hvor du kan brenne bål. Du lærer mer om regler for bålbrenning i et eget oppdrag.
     
  3. Brensel: Hva skal du brenne bålet med? Her er det lurt å ha ulik type brensel tilgjengelig. Til opptenningen trenger du for eksempel tørre småkvister, never, avispapir eller tennbrikketter. Deretter trenger du litt større kvister eller små og tørre vedkubber. Når bålet brenner godt, fyller du på med større kubber eller stokker. Husk: Ulike typer tre og brensel har ulike egenskaper. Bjørk antenner lett, mens granbar gir mye gnist. Styr unna alt som er grønt – det brenner dårlig og lager mye røyk.
     
  4. Slukking: Før du gjør opp ild, må du alltid ha en klar plan for hvordan du kjapt og enkelt kan slukke bålet hvis flammene sprer seg ut av kontroll. Du kan for eksempel fylle en bøtte eller flere flasker med vann, som står lett tilgjengelig ved bålet.
     
  5. Å gjøre opp ild: Nå som du har tenkt over alle stegene over, er du endelig klar for å gjøre opp ild! Dette kan du gjøre med fyrstikk eller lighter. Husk at dette må oppbevares tørt før bruk. Hvis du vil ha en ekstra utfordring, kan du også prøve å gjøre opp ild med tennstål – det er litt vanskeligere, men desto morsommere! Når du har funnet ut hva du skal gjøre opp ild med, er det bare å sette i gang: Start i det små, med småkvist og never. Når dette tar fyr, legger du på de litt større kvistene, før du avslutter med kubbene. Pass på at bålet får nok luft, og at du ikke legger på mer brensel for fort.
     
  6. Opprydding: Når du er ferdig med å bruke bålet, er det viktig å slukke det. Bruk rikelig med vann eller snø. Sjekk bålplassen nøye før du forlater området, slik at du er helt sikker på at det ikke blusser opp igjen når du har gått. Ta også med deg søppel. Husk sporløs ferdsel: Forlat området slik du fant det, eller helst bedre.

 

Lykke til!
 



I serien bålbrenning finner du også to andre nyttige oppdrag: