I serien om skog og skogbruk kan du velge oppdrag om skog, skogplanting og skogsarbeid med og uten motorsag. Serien er utviklet i samarbeid med Skogkurs. Dersom du søker på oppdrag tagget med «skogbruk», ser du alle oppdragene i denne serien.

I dette oppdraget skal du lære å lage vedkubber uten bruk av maskiner. Du kan bruke oppdraget Felle trær med buesag for å produsere råmateriale til vedkubber uten motorsag. 

Når du har samlet nok råmateriale kan du lage vedkubber. Bruk en sagkrakk for å sage trestammer og kvister til 30 eller 40 cm lengde, som er vanlige lengder på vedkubber.

Visste du at det er letteste å kløyve rå ved og når det er kaldt ute?

Kløyve ved 

Til kløyving kan du bruke en manuell kløyver og slager (en bred hammer) som du ser på oppdragsbildet. Denne metoden er rask og effektiv for å lage opptenningsved og mindre pinner. Du bruker mindre krefter og metoden er tryggere enn å bruke øks. Bruk gjerne vernebrille og hansker for å beskytte deg. 

Du kan kløyve vedkubber med øks og hogstabbe. Det er viktig at du lære deg rett arbeidsteknikk og følger sikkerhetsregler, slik at du ikke skader deg selv. Nettside læremedskogen.no har oppgaven Kløyving av ved (se også Lenker). Bruk denne oppgaven for å lære om sikkerhetsregler og arbeidsteknikk før du setter i gang. Bruk arbeidshansker, vernebrille, vernesko, og helst også vernebukse når du hogger med øks.

Spør gjerne en erfaren person å vise hvordan du hogger ved, særlig når du er nybeginner. Det er uansett lurt å ha en annen i nærheten når du hogger ved.

Bruk en øks som er tilpasset deg, den skal ikke føles tungt å bruke. Du trenger ikke å bruke mye kraft; det er tyngda på øksen og teknikken som skal gjøre jobben.

Tørke ved

Til slutt må du legge opp veden til tørk.  Legg opp veden på et solrikt sted. Der skal den ligge i minst 1 år. Husk at veden bør tørke godt før du prøver å fyre den opp.

Avslutt oppdraget ved å vise og fortelle mer om vedhogging i prosjektet ditt. 

Oppdraget er utvikla i samarbeid med Helene Bakke Oudenstad frå Skogkurs.