I denne oppdragsserien finner du flere ulike oppdrag om hvordan du kan redde mat som ellers hadde blitt kastet. Dermed bidrar du til FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Finn flere oppdrag i serien ved å søke oppdrag tagget med "matredder".


Bli en matredder – Kast mindre grønnsaker og andre rester!

Hvordan blir du en matredder?

  1. Vet du hvor mye mat blir kastet i Norge og verden og hvorfor? Noter hva du tenker. Utforsk deretter lenker og vedlagd dokumentet for å finne ut om du var rett. Er det noen nytt du har lært?

  2. Sjekk i kjøleskapet hva slags gamle grønnsaker og matrester du har. Velg en eller flere retter du har lyst til å prøve ut med matrester. Bruke lenker til inspirasjon!

  3. Har du hørt om en hybelpizza? Det er en kreativ måte til å bruke grønnsaker og matrester. Sjekk i kjøleskapet om du har noen litt slappe grønnsaker eller andre rester som for eks. gryterester eller tacco som kan brukes. Om ønskelig kan man ha på skinke eller salami/pepperoni, sopp, eller andre ting man liker på pizza. Ananas på pizza - innafor eller ikke? Rester av ost, pesto, tortillalefser og vårløk fryses ned til senere. Da har dere lett mange ingredienser klare til å lage digg mat til enhver tid.

Hybelpizza

Her er eksempel på ingredienser men du kan ta det du har i kjøleskap.

  • 2 tortillalefser, fullkorn
  • Revet ost
  • Mais
  • Paprika
  • Løk
  • Vårløk
  • Tomat
  • Rød pesto
  • Tomatpuré

Fremgangsmåte:

  1. Forvarm stekeovnen til 200 grader
  2. Skyll/vask paprika, tomat og vårløk
  3. Hell vannet av maisen
  4. Kutt grønnsakene i ganske små biter
  5. Legg en tortillalefse på en tallerken
  6. Smør rød pesto eller tomatpuré på tortillalefsen
  7. Dryss over ost og grønnsaker
  8. Stekes i ovnen på 200 grader i 8-10 min

 

 

Oppdraget er utviklet i samarbeid med Unge Kokker.