Ta bevisste, helsefremmende og bærekraftige matvalg som fører til mindre matsvinn og gode måltider!
I denne oppdragsserien finner du flere ulike oppdrag om hvordan du kan redde mat som ellers hadde blitt kastet. Dermed bidrar du til FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Finn flere oppdrag i serien ved å søke oppdrag tagget med "matredder".
Bli en matredder – Kast mindre grønnsaker og andre rester!
Hvordan blir du en matredder?
-
Vet du hvor mye mat blir kastet i Norge og verden og hvorfor? Noter hva du tenker. Utforsk deretter lenker og vedlagd dokumentet for å finne ut om du var rett. Er det noen nytt du har lært?
-
Sjekk i kjøleskapet hva slags gamle grønnsaker og matrester du har. Velg en eller flere retter du har lyst til å prøve ut med matrester. Bruke lenker til inspirasjon!
-
Har du hørt om en hybelpizza? Det er en kreativ måte til å bruke grønnsaker og matrester. Sjekk i kjøleskapet om du har noen litt slappe grønnsaker eller andre rester som for eks. gryterester eller tacco som kan brukes. Om ønskelig kan man ha på skinke eller salami/pepperoni, sopp, eller andre ting man liker på pizza. Ananas på pizza - innafor eller ikke? Rester av ost, pesto, tortillalefser og vårløk fryses ned til senere. Da har dere lett mange ingredienser klare til å lage digg mat til enhver tid.
Hybelpizza
Her er eksempel på ingredienser men du kan ta det du har i kjøleskap.
- 2 tortillalefser, fullkorn
- Revet ost
- Mais
- Paprika
- Løk
- Vårløk
- Tomat
- Rød pesto
- Tomatpuré
Fremgangsmåte:
- Forvarm stekeovnen til 200 grader
- Skyll/vask paprika, tomat og vårløk
- Hell vannet av maisen
- Kutt grønnsakene i ganske små biter
- Legg en tortillalefse på en tallerken
- Smør rød pesto eller tomatpuré på tortillalefsen
- Dryss over ost og grønnsaker
- Stekes i ovnen på 200 grader i 8-10 min
Oppdraget er utviklet i samarbeid med Unge Kokker.