Ta bevisste, helsefremmende og bærekraftige matvalg som fører til mindre matsvinn og gode måltider!
I denne oppdragsserien finner du flere ulike oppdrag om hvordan du kan redde mat som ellers hadde blitt kastet. Dermed bidrar du til FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Finn flere oppdrag i serien ved å søke oppdrag tagget med "matredder".
Bli en matredder – Kast mindre brød!
Hvordan blir du en matredder?
- Vet du hvor mye mat blir kastet i Norge og verden og hvorfor? Noter hva du tenker. Utforsk deretter lenker og vedlagd dokumentet for å finne ut om du var rett. Er det noen nytt du har lært?
- Noter hvor mye brød dere kaster i deres familie i en uke, og reflekter sammen over hva dere kan gjøre for å redusere denne mengden.
- Det er mye man kan lage med tørt brød, f. eks. toast, ristet brød, arme riddere, krutonger, bruchetta. Det kan også brukes som ekstra fyll iblant annet kjøttkaker. Velg en eller flere retter du har lyst til å prøve ut med tørt brød; f. eks. oppskriften under på arme riddere.
Oppskrift arme riddere
Hva trenger du?
- 3 skiver brød som er litt tørt
- 1 stk. egg
- 1 dl melk eller havredrikk
- 1/2 ss olje til steking
- 1/2 ss sukker
- 1/2 ts kardemomme og kanel (kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
- Visp egg lett sammen med sukker, melk og krydder og hell blandingen i et fat med kanter.
- Legg brødskivene i røren og la dem bli gjennombløte.
- Ta opp brødskivene og stek dem i litt olje i en stekepanne på middels varme. Stek de arme ridderne på begge sider til de er pent gulbrune.
Variasjon:
- Søte arme riddere: Serveres med ost, rørte bær, fersk frukt, honning eller syltetøy.
- Salte arme riddere: Sløyf sukker, kardemomme og kanel. Serveres så med ost, skinke, egg eller salami.
Oppdraget er utviklet i samarbeid med Unge Kokker.