Svinekjøtt er kjøttet vi spiser mest av i Norge.
Oppdragsserien «Gris» er en serie som handler om husdyret gris i landbruket. Dersom du søker på oppdrag tagget med «gris», ser du alle oppdragene i serien. Du kan søke på oppdrag tagget med «mat» for å finne andre oppdrag om mat og matlaging.
Svinekjøtt er saftig, mørt, magert og alltid tilgjengelig over hele landet. Nordmenn forbruker i snitt 25,4 kg svinekjøtt per person i året, som er mer enn storfe (23,6 kg) eller fjørfe (21,5 kg). Kjøttet er lyst med fine fibrer, er raskt og enkelt å tilberede og har en mild smak, som gjør det enkelt å lage spennende retter med krydder og sauser. I svinekjøttet er fettet konsentrert og lett synlig, slik at det enkelt kan skjæres bort. Rent kjøtt, ytre- eller indrefilet, flatbiff, kotelett uten fettrand og svinekjøtt i stimler inneholder bare 2-5% fett. Flesk er et annet ord for svinekjøtt, særlig kjøttdeler med mer fett.
Kostrådene anbefaler til å spise rent og magert kjøtt og begrense bearbeidet kjøtt. Magert kjøtt er kjøtt som har under 10% fett. Bearbeidet kjøtt er kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt. Nitritt er et stoff som blir brukt i noen kjøttprodukter for å forbedre holdbarheten. Eksempler på bearbeidete produkter av svinekjøtt er bacon, spekeskinke, salami, pølser og kjøttdeig med tilsatt salt.
Vet du hvor ulike svinekjøttstykker kommer fra? Du kan bruke lenker til å finne ut hvilke deler av grisen blir brukt til for eksempel svinebog, spareribs eller bacon, og hvor du finner indre- og ytrefileten. Og visste du at det fins svin i for eksempel gelé, ostekake og gummigodteri i formen av gelatin?
Svinekjøtt på kjøkkenet
Svinekjøtt er stjernen i mye tradisjonsmat og festmat. Eksempler på tradisjonsmat med svinekjøtt og flesk er ertesuppe med svineknoke, flesk og duppe, lys lapskaus, svinekoteletter og skinkestek. Julemat som ribbe, sylterull, medisterkaker og medisterpølser kommer også fra grisen.
Du kan lage dine egne pølser helt fra bunnen av, men det er lurt å få hjelp av noen med kunnskap og erfaring som kan veilede deg. En fordel når du lager pølser fra bunnen er at du har full kontroll over hvilke tilsetninger går i pølsene. Svinekjøtt er også velegnet i andre retter, som wok, pastaretter, grillspyd eller fyll i pitabrød.
Er du klar til å lage noen godt med svinekjøtt?
- Finn en oppskrift med svinekjøtt. Kan har du noen tradisjonsretter i familien som du vil lære å lage? Eller har du smakt noen godt hos andre som du har lyst å lære å lage selv? Du kan også bruke lenker i oppdraget til å finne oppskrifter med svinekjøtt.
- Les oppskriften, sjekk hva du har av ingredienser og lag en handleliste over det du trenger å kjøpe. Husk å ta vare på kvitteringer så du kan føre det inn i regnskapet til prosjektet ditt.
- Sjekk at du har utstyret du trenger for å lage retten.
- Se hvor lang tid det tar å lage retten. Start i god tid før du skal servere maten.
- Vask hendene og kjøkkenbenk, finn frem ingrediensene og sett i gang.
- Bruk forkle for å beskytte klærne dine.
- Når du er ferdig, skal du vaske og rydde opp etter deg.