Når du dyrker i en pallekarm, trenger du ikke mye plass. Du kan dyrke i hagen, på terrasse eller på balkongen. 


Når pallekarmen er ferdig dekket med jord og gjødsel kan du enten så eller plante det du ønsker i kassen. Sett deg inn hvor mye plass de ulike grønnsakene trenger og om du kan så eller plante de i en enkel pallekarm, eller om plantene trenger mer rom i dybden. Du kan finne mer utfyllende tips under lenker.

En standard pallekarm er en kvadratmeter stor. På dette arealet får du mange reddiker, men kun ett par kålplanter. Ønsker du å dyrke flere ulike sorter i en og samme kasse bør du sette deg inn i hva den enkelte planten krever av plass og lys. Prøv å begrense deg til to eller tre sorter som krever samme mengde vann, sol og gjødsel.

Starter du oppdraget på våren kan du så direkte i pallekassen. Legg en gammel glassrute eller plast over kassa, det vil gjøre det lunt og varmt, og gi gode spireforhold for frøene. Hvis du får frø til overs kan du ta vare på disse til neste år. Pass på at posen er lukket og oppbevar de på en tørr, sval og mørk plass.

Når du har sådd eller plantet de vekstene du ønsker, er det lurt å legge over en fiberduk eller ett nett. En fiberduk beskytter mot kulde, insekter og fugler, mens plantenettet holder kun insekter og fugler unna.

Ta være på plantene dine gjennom vekstsesongen. Hold jorda fuktige, men ikke dryppende våt! Du kan bruke en dryppslange som er en vannslange med små hull inni. Når planter begynner å vokse trenger røttene rikelig med vann og da kan du ved behov vanne godt slik at røttene blir våte. Fyll også på med gjødsel hver tredje-fjerde uke. Følg med og luk bort ugress og fjern evt. skadedyr som du ser.

Kos deg utover sommeren og høsten med friske urter og grønnsaker!

Oppdraget er del av oppdragsserien om dyrking i pallekarm. Andre oppdrag i serien er: