Når du dyrker i en pallekarm, trenger du ikke mye plass. Du kan dyrke i hagen, på terrasse eller på balkongen.


Når du skal dyrke i pallekarmen må du starte med å få tak i en pallekarm. Du kan få kjøpt ferdige pallekarmer i butikker og hagesentre. Disse har en bestemt størrelse og høyde og settes sammen med splinter i hjørnene. Bestem hvor høy pallekarmen skal være. Selv om flere urter og grønnsaker kan dyrkes i en enkel karm, kan det være lurt å stable to eller tre pallekarmer. Det gjør det lettere å stelle plantene og er bedre for ryggen din.

Du kan også lage din egen pallekarm. En fordel med å lage din egen pallekarm er at du kan bestemme selv hvor stor pallekarmen skal være. Du kan bruke gamle planker eller engangspaller, da koster det nesten ingenting. Vi har lenket til en video som viser hvordan du kan lage en pallekarm med gjenbruksmaterialer, men du kan selvsagt bruke samme metoden med kjøpte materialer. 

Nå må du finne en solrik plass hvor du vil ha pallekarmen. Det er best med et sted hvor pallekarmen får minst 6 timer sol på sommeren. Skal du bruke pallekarmen i hagen, kan du dekke bunnen og innsiden av kanten med en fiberduk. Skal den stå på terrasse eller balkong er det lurt å legge plast i bunnen og litt opp på karmen, så slipper du at vannet renner igjennom.

Fest fiberduken eller plasten med stiftemaskinen på kanten. Bruk gjerne lecakuler på plastbunnen for å hjelpe med drenering.

Nå kan du fylle pallekarmen med plantejord, blandet med gjødsel. En enkel pallekarm inneholder ca. 200 liter jord. Har du stablet flere karmer kan du starte med å fylle bunnen med kompost, kvister og organisk avfall, før du fyller på med jord. Bruk gjerne lenkene for å lære mer om hva slags jord og gjødsel du kan bruke. Vann god og la jorden synke sammen. Fyll på med jord etter behov.   

Oppdraget er del av oppdragsserien om dyrking i pallekarm. Andre oppdrag i serien er: