I 4H har vi mye moro og en del av moroen er at du som 4H-medlem selv kan bestemme hva du vil gjøre og lære mer om. 4H sitt slagord er «Å lære ved å gjøre». Det betyr at du kan prøve ut mange ulike aktiviteter og at foresatte dine skal hjelpe deg når du trenger det.

Et 4H-prosjekt består av ulike steg:

  1. Planlegg

Først lager du en plan hvor du kan fortelle hva du tenker å gjøre i løpet av året. Det kan være en aktivitet som du skal gjøre alene eller med en venn, men det kan også være noen som enkelt som å delta på klubbmøter og å øve på 4H-løftet. Bildegalleriet under viser flere ideer til ulike aktiviteter. I prosjektplattformen skal du svare på disse spørsmål for å lage planen:

  • Hva vil du lære i år og hvordan skal du gjøre det?
  • Hva tror du blir utfordrende, og hva blir gøy?

Lag en avtale med foresatte dine om at du kan gjøre det du har tenkt og hvordan de skal hjelpe deg. Legg til dette oppdraget og send prosjektplanen til klubbrådgiveren i klubben din. Den ser gjennom og godkjenner planen. Da er du klar til å komme i gang med 4H-prosjektet ditt og kan du gå videre til gjennomføringen. 

  1. Arbeid

Sett i gang med oppdraget og gjennomfør det du har tenkt å gjøre! Det er lurt å fortelle om hva du har gjort i prosjektplattformen så snart du er ferdig med en aktivitet. Gå til gjennomføringsfanen og finn dette oppdraget. Der kan du skrive hva du har gjort og hvordan det var. Du kan laste opp bilder og andre filer. Har du lyst å tegne, da kan du ta et bilde av tegningen din og laste den opp. Du kan komme tilbake så ofte du vil, skrive mer og laste opp flere bilder.

  1. Rapporter

Til slutt skal du se tilbake over 4H-prosjektåret ditt og fortelle litt om hvordan arbeidet med prosjekt har gått og om du fikk gjennomført planen din. Dette heter «evaluering» og der kan du vise hva du har lært i løpet av året. Det er ikke alltid at alt går som planlagt og da er det viktig å fortelle om hva skjedde og om hva du gjorde.

I 4H er året ferdig i løpet av høsten og da har vi høstfest. På høstfesten lager alle medlemmer i klubben en utstilling som viser hva de har gjort i 4H-prosjektet sitt. Beskriv hva du skal vise i utstillingen. Nå kan du levere prosjektet til klubbrådgiveren i klubben og er du ferdig med 4H-prosjektåret. Som aspirant får du 40 poeng for prosjektet ditt og en aspirantpins på høstfesten.

Så lenge du er medlem i 4H, kan du samle poeng ved å gjennomføre oppdrag, delta i klubbstyre eller andre verv og ved å delta på kurs og arrangementer i 4H-løpet ditt. Du kan lese mer om 4H-løpet under Lenker.