Kumihimo er en japansk fletteteknikk som bruker en knyteskive for å lage fargerike mønstre. Teknikken kan brukes til å lage fine vennskapsbånd, nøkkelringer, smykker med mer i mange forskjellige mønstre og både med og uten perler. Materialene man bruker avhenger av formålet med fletten, men tradisjonelt sett brukte man silketråder.

Under finner du oppskriften på en enkel flette, men du kan gjøre det litt vanskeligere ved å for eksempel prøve å flette inn perler eller skjell, bruke mange ulike farger på trådene, eller prøve deg på et vanskeligere mønster. Hvis du søker på kumihimo i nettleseren din, kan du finne flere mønster og fine opplæringsvideoer.

Se Grimstadhøgda 4H sin video som viser hvordan man knyter et enkelt kumihimo-mønster.
 

Slik lager du knyteskive:

Lag en rund pappskive med diameter på ca. 10-15 cm. Merk av åtte punkter jevnt fordelt langs kanten, og klipp deretter et kutt ytterst i alle de åtte punktene. Disse kuttene skal hjelpe å holde trådene på plass senere. (Dersom du ønsker, kan du i tillegg lage et lite hakk ytterst på kuttene – da blir det lettere å se hvor tråden skal ligge.) Lag også et hull i midten av pappskiven.
 

Slik knyter du et enkelt vennskapsbånd:

 1. Lag en helt vanlig knute av syv tråder på ca 0,7 meter i de fargene du selv ønsker. Det trenger ikke være ulike farger, du kan også flette med kun én farge.
 2. Dra knuten gjennom hullet i midten av knyteskiven.  Fest trådene i hvert sitt kutt. Du har da ett ledig kutt igjen. La det ledige kuttet peke mot deg. 
 3. Når du begynner å flette, skal du ta utgangspunkt i det kuttet som ikke har noen tråd. Hopp over to tråder (for eksempel de to trådene til venstre), ta tredje tråd fra kuttet, og flytt den ned til det ledige kuttet. Deretter snur du skiven slik at kuttet peker mot deg igjen. (Ta gjerne en titt på videoen til Grimstadhøgda 4H for å se hvordan dette gjøres).
 4. Gjenta dette helt til fletten har ønsket lengde.
 5. Du velger selv om du teller på høyre eller venstre side av det ledige hakket, men du må alltid velge samme side.
 6. Når du har ønsket lengde på vennskapsbåndet, tar du løs trådene og lager en avsluting.
 7. Eksempel på avslutning: Lag en knute like inntil fletten. Lag deretter en ny knute i passe avstand til at du kan tre den andre enden av vennskapsbåndet mellom de to knutene.
   

Utstyrsliste:

 • Papp til å lage en knyteskive (gjerne gjenbruk, f.eks. en pizzakartong)
 • En tallerken eller en passer for å tegne en sirkel (ca. 15 cm)
 • Blyant/penn
 • Saks
 • Garn/tråd, gjerne i forskjellige farger (hver tråd må være ca. 0,7 meter lang)
   

Oppdraget er sendt inn av Grimstadhøgda 4H.