I denne oppdragsserien finner du flere ulike oppdrag om hvordan du kan redde mat som ellers hadde blitt kastet. Dermed bidrar du til FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Finn flere oppdrag i serien ved å søke oppdrag tagget med "matredder".


Bli en matredder – Kast mindre grønnsaker!

Hvordan blir du en matredder?

  1. Vet du hvor mye mat blir kastet i Norge og verden og hvorfor? Noter hva du tenker. Utforsk deretter lenker og vedlagd dokumentet for å finne ut om du var rett. Er det noen nytt du har lært?

  2. Sjekk i kjøleskapet hva slags gamle grønnsaker du kan finne. Velg en eller flere retter du har lyst til å prøve ut med disse grønnsaker. Bruk lenker til inspirasjon!

  3. Lag din egen grønnsaksuppe og redd slappe og myke grønnsaker. Kanskje kan det passe med en spennende gullrot- og ingefærsuppe?

Fremgangsmåte grønnsakssuppe:

  1. Skyll, rens og del opp grønnsakene
  2. Varm oljen i en kjele. Tilsett løk og hvitløk og surr dette sammen til de er blitt myke og blanke. Pass på, ikke ha for sterk varme slik at løkene blir brent
  3. Tilsett grønnsaker og vann
  4. Smuldre buljongterningen og rør inn i suppen. Kok opp
  5. La nå suppen småkoke i minst 10 minutter, så tilsettes urter. Mos suppen med en stavmikser eller en foodprosessor (grønnsakene skal være møre/myke når du gjør dette)
  6. Tilsett melk/fløte/kokosmelk/hakket tomat og smak til med salt og pepper, eventuelt flere urter
  7. Er suppen for tykk, kan du tilsette litt vann, er suppen for tynn, kan den jevnes med kokt gulrot, potet, maisjevning (les da anvisning på pakken). Kok opp på nytt og server

Ingredienser til gullrot- og ingefærsuppe

  • 1 liten løk, i biter
  • 1-2 fedd hvitløk, i biter 1-2 ss olje
  • ca 300 g gulrot i tynne skiver
  • ca. 2 cm ingefærrot, i tynne skiver
  • 5-6 dl vann
  • 1 hønsebuljongterning eller grønnsakbuljongterning
  • 1⁄2 dl melk eller matfløte/ kokosmelk (kokosmelk gir en spennende smak på denne suppa)
  • 1⁄2 krm pepper
  • urter (friske urter kuttes litt først)

 

Lure tips til grønsaksreddere:

  • Slappe og slitne grønnsaker kan ofte friskes opp ved å sette de i litt kaldt vann.
  • Suppe er en genial måte å utnytte halvslappe grønnsaker og slitne krydderurter.
  • Skjær bort evnt mørke flekker og bruk resten av grønnsakene. Det samme kan du gjøre med krydderurter som er slappe.
  • Å lage suppe er enkelt! Man kan lett lage mange ulike supper som smaker kjempe godt av myke og slappe grønnsaker.
  • Kan du lage 1 suppe, så kan du lage 20! 
  •  

Oppdraget er utviklet i samarbeid med Unge Kokker.