I denne oppdragsserien finner du flere ulike oppdrag om hvordan du kan redde mat som ellers hadde blitt kastet. Dermed bidrar du til FNs bærekraftsmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Finn flere oppdrag i serien ved å søke oppdrag tagget med "matredder".


Bli en matredder – Kast mindre frukt!

Hvordan blir du en matredder?

  1. Vet du hvor mye mat blir kastet i Norge og verden og hvorfor? Noter hva du tenker. Utforsk deretter lenker og vedlagd dokumentet for å finne ut om du var rett. Er det noen nytt du har lært?

  2. Sjekk kjøleskapet og se etter frukt og grønnsaker som kanskje har blitt litt slapp eller har fått noen flekker på seg. Nå skal du lage en deilig smoothie av det du har tilgjengelig.

  3. Bruk smoothie nøkkelen om mulig! Den er nøkkelen til kjempegode smoothien.


 Smoothie nøkkel: 30% bær, 30% frukt, 40% grønnsaker.

Kan du lage en kan du lage 20!


Felles fremgangsmåte for alle typer smoothie:

  1. Skyll og skrell frukt, grønnsaker og bær.
  2. Ha i f.eks. banan, mango, ananas avokado, yoghurt/kesam og eplejus i blenderen. Blendes til det har fått en smooth konsistens.
  3. Tilsett frosne bær og grønnsaker. Kjør blenderen. Ha i litt kaldt vann om smoothien er litt for tykk.
  4. Tilsett frø, nøtter eller havregryn.
  5. Start blenderen igjen. Tilsett litt og litt kaldt vann til du har fått den konsistensen du ønsker. Smak på smoothien underveis.

SMOOTHIETIPS: Om smoothien mangler litt sødme eller den smaker litt for mye grønnsaker, så tilsett mer bær eller frukt. Er den litt tung, “melete” og mangler syrlighet, så tilsett ananas, litt sitron/lime eller et grønt eple.

Her er to eksempler som du kan teste ut. Hver oppskrift gir ca 3 - 4 porsjoner. 

Hulken

  • 3 never spinat
  • 1 banan
  • 1 eple
  • Saften fra 1 lime
  • 1 neve nøtter/frø/havregryn 1 dl yoghurt
  • 1 dl eplejuice
  • Litt og litt kaldt vann for å få passe tykkelse

Blålys

  • 2 kopper spinat
  • 2 grønne epler
  • 4 dl frosne blåbær
  • 1 stk kiwi
  • 1 neve nøtter/frø/havregryn
  • 1 dl yoghurt
  • 1 dl eplejuice
  • Litt og litt kaldt vann for å få passe tykkelse

 

Lure tips til fruktreddere

  • Flekkete frukt smaker ofte fortsatt like godt - bare skjær bort de dårlige partiene.
  • Ikke kast bananen/flekkete frukt
  • Brune bananer og frukt smaker godt i smoothies
  • Brune bananer er kjempe godt i bakverk som pannekaker, lapper, bananbrød, kaker
  • Bananer kan også brukes i middagsretter, for eksempel stekes eller i karrigryte
  • Bananer og frukt kan fryses og brukes i smoothies eller som is
  • Frys frukt/bær i isterninger for å gi smak på vannet
  • Epler med flekker kan bli til smakfulle eplekaker, eplemos eller tilslørte bondepiker
  • Slappe og myke grønnsaker som salat og gulrøtter kan også få et nytt liv i en deilig smoothie.
  • Spiser du ikke opp all smoothies så kan du lage is av resten. Isen er skikkelig digg lørdag kos eller på en varm sommerdag.

 

Oppdraget er utviklet i samarbeid med Unge Kokker.