Når du lager et insektshotell, hjelper du humler, bier og andre insekter å legge egg og overvintre.
Akkurat som oss mennesker trenger insektene et sted å bo. Mange insekter – som bier, humler, marihøner og edderkopper – trives godt i død ved og hule trær. Der legger insektene egg og samler mat til larvene som klekkes ut. Larvene kan da trygt vokse seg store og sterke, før de utvikler seg til et insekt.
Dessverre er det ikke nok hule trær eller død ved overalt i Norge. Dette gjelder spesielt i byer og hager – der finnes de ofte ikke i det hele tatt. For å hjelpe insektene å overleve på slike steder, kan du lage et insektshotell. Husk: Hvis du hjelper insektene, hjelper du også plantene å overleve! Mange planter trenger besøk fra bier og humler for å klare å vokse og overleve. Derfor tar vi vare på mer enn bare insektene når vi lager og setter ut et insektshotell.
Det er mange ulike måter å lage insektshotell på. De kan for ek sempel lages av trestokker, gammel murstein, hule strå eller planker. De kan henge på veggen eller stå rett på bakken. Eller så kan du bruke gamle stubber og borre mange hull rett i dem. Det er også hyggelig å dekorere insektshotellene så de ser fine ut. Det er altså bare fantasien som setter grenser for hvordan insektshotellet ditt skal se ut! Under finner du et forslag til hvordan du kan lage et insektshotell.
Fremgangsmåte:
- Finn en liten kasse, avklipt brusflaske eller en blikkboks. Dette skal være ytterveggene på insektshotellet. Du kan også snekre et lite hus selv hvis du heller vil det.
- Finn ting du kan fylle insektshotellet med for å lage trygge og hule "rom" til insektene. Dette kan f.eks. være hule strå, kvister, gammel ved og trestokker, bambusrør, kongler, bark og sagflis. Husk: For at insektene skal klare å beskytte seg godt, bør det være kun én vei inn til de hule rommene.
- Du kan også bruke gamle plankebiter eller andre ting som ikke naturlig har noen hull eller store sprekker i seg. Da må du huske å lage hull og ganger for insektene selv, f.eks. med en drill. Hullene bør være ca. 6-10 cm lange. Diameteren bør være litt forskjellig, f.eks. 4 mm, 6 mm og 8 mm. Dette er viktig for at ulike insekter skal finne det rommet som passer dem best (eks. en bie er mindre enn en humle, og trenger derfor mindre hull). Pass på at hullene du borrer bare har åpning i den ene enden.
- Det kan også være lurt å dekke deler av hotellet med netting, for å holde løse ting på plass og hindre at fugler angriper gjestene dine.
- OBS! Mange har lyst til å male eller dekorere insektshotellet sitt før det henges opp. Men kjemikaliene i maling, impregnering og lakk gjør at insektene blir skeptiske. Vi anbefaler derfor ikke å bruke dette.
- Heng eller sett opp insektshotellet ca. 1-1,5 meter over bakken og vent på insektene.
Husk! Insektene ønsker seg mest mulig sol. Derfor bør insektshotellet plasseres mot sør. For å gjøre det godt og varmt, kan det også være lurt å plassere det mot en vegg eller en mur. Ikke minst er det lurt å plassere det ikke langt fra planter og blomster med mye pollen og nektar, slik at insektene får mye godt å spise mens de bruker hotellet ditt.
Hvis du vil være sikker på at det bor insekter i hotellet ditt, kan det også være lurt å legge ut små klumper av leire rundt insektshotellet. Insektene bruker nemlig leire til å lage celler rundt eggene de legger, som beskytter dem mot inntrengere. De bruker også leire til å mure igjen åpningen til hulrommet de bruker. Hvis du ser at noen av rommene du har laget er tettet med leire, betyr det altså at insektshotellet ditt har fornøyde gjester :)
Utstyr:
- Drill med bor, sag, hammer og spiker
- En kasse, avklipt brusflaske, blikkboks eller planker til å snekre et lite hus
- Hule strå, kvister, gamle plankebiter, kongler, bark, sagflis, eller lignende
- Ev. netting for å holde ting på plass og hindre fugleangrep
- Ev. leire rullet i små klumper