I denne oppdragsserien finner du mange ulike oppdrag om å oppdra en valp, ha daglig ansvar for hunden, konkurranser og brukshund. Du som velger hund som 4H-prosjekt har et fint 4H-år foran deg. Det er morsomt og givende å stelle en hund, men det er også krevende og ansvarsfullt. Du vil få glade og slitsomme dager sammen med en trofast venn, hunden.

Hvis du ønsker å ha et prosjekt om hund kan du velge fritt mellom alle oppdrag tagget med "hund".


I dette oppdraget skal du gjennomføre en eller annen form for hundekjøring, enten det er med et hundespann, eller én enkelt hund som trekker deg på for eksempel ski. Oppdraget kan gjennomføres både i sommer- og vinterhalvåret. I sommerhalvåret skjer hundekjøringen på hjul (f.eks. i spesialbygde terrengvogner eller på sykkel), mens på vinteren brukes enten slede, pulk eller ski.

Hundekjøring innebærer at hunden trekker føreren etter seg. Rasen bør være stor nok til at den trekke en viss vekt, i tillegg må hunden være utvokst når den skal trekke. Alasky husky er den rasen som brukes mest til hundekjøring. Det er vanlig at flere hunder trekker og da kaller man alle hundene som trekker for et hundespann.

Det finnes korte, raske hundekjøringsløp hvor føreren står på ski eller sykkel bak og farten er høy. Det finnes også løp med slede over lengre distanser hvor tempoet er roligere og som kan gå over flere dager. Til de lange løypene på vinteren er det dessuten en fordel med hund som har god pels.

Viktig å vite: Det kreves en del ting som må være på plass hvis du først skal drive med hundekjøring og det kan være ganske dyrt. Du trenger flere hunder, utstyr som slede, vogn eller en pulk. Det er også viktig å ha nok kunnskap og ferdighet rundt å drive hundekjøring. Det er en krevende sport hvor det er veldig viktig at hundene får god nok trening, tilrettelegging, riktig fôr og ikke risikerer å skade seg. 

Tips for å komme i gang med hundekjøring:

  • Sett deg godt inn i hva som kreves av deg og hunden/hundene før du setter i gang med hundekjøring.
  • Oppsøk noen som driver med hundekjøring og lær deg mer om aktiviteten.
  • Det kan være lurt å melde seg inn i en klubb som driver med hundekjøring for å få nødvendige lisenser.
  • Ta nødvendige kurs som trengs for å drive med hundekjøring.

Kanskje driver du allerede med hundekjøring? Eller kjenner noen som til og med kanskje vil ta deg med ut på tur? 

Se lenker for å lære mer før du setter i gang.

Lykke til!