Oppdragsserien «Gris» er en serie som handler om husdyret gris i landbruket. Dersom du søker på oppdrag tagget med «gris», ser du alle oppdragene i serien. 

I dette oppdraget får du oppleve hvordan grisunger blir født. Det er spennende å se at nytt liv blir til. Purka klarer som oftest å føde alle sine unger på egenhånd, men bonden følger med i tilfelle ikke alt går som det skal. Avtal med bonden når du skal møte opp og hva du må ta med deg.

De fleste purker blir kunstig befruktet for å bli drektige. En dyrlege setter inn sædceller fra godkjent rånen med gode genetiske egenskaper i purka når hun er i brunst; en prosess som kalles for inseminering. Kunstig befruktning sikrer at gode gener føres videre i smågrisen.

Purka går drektig i 3 måneder, 3 uker og 3 dager etter inseminering eller naturlig parring. Det betyr at bonden vet når purka skal fødde. Antall grisunger en purke får kan være veldig forskjellig, men hun får i snitt ca. 12 grisunger to ganger i året. Purka har 14-18 spener, så det betyr at hver unge har sin egen matstasjon. En grisunge veier omtrent 1,5 kilo når den blir født.

Bare få minutter etter at grisungen er født, finner den veien til en spene. Grisungen får da i seg den første viktige melken som kalles råmelk. Råmelka er viktig og beskytter grisungene mot sykdom. Hvis en grisunge er nokså slapt etter fødsel kan de hende den må hjelpes litt for å finne en ledig spene. Her kan du hjelpe til.

De første ukene får grisungene bare melk fra purka. Da er det viktig å følge med at alle grisungene få i seg mat. Etter hvert som grisungene vokser, starter de å spise de kraftfôr. Etter ca. 5 uker så skilles grisungene fra mora og lever sammen med søskenflokken sin i egen binge. Skal du stelle og fore smågrisene, da kan du kombinere dette oppdraget med oppdraget Gris: Fôring og stell.