Velg ut et område du vil besøke. Du kan registrere fuglelyder over alt ute, men det er lettest i skogen eller i store parker for der er det ikke så mange andre lyder som forstyrrer. Legg turen til en dag det er fint vær. Gå tidlig ut på tur for fuglene starter å synge når solen står opp. Husk å ta med mobil eller nettbrett for å kunne ta opp fuglelyder og ta bilder.

De beste opptakene av lyd får du når fuglen er nær deg, men det er vanskelig å komme innpå fuglene. En god strategi er derfor å «rigge» seg til et sted i et område hvor du ser det er mange fugler. Plassen må være slik at fuglene ikke ser deg så godt. En god plass kan være under ei gran. Når du har rigget plass, er det bare å sette seg ned å vente.

Fordel arbeidet slik:

  1. Gjennomfør lydopptak og ta bilder av fugler.
  2. Gå hjem og spill av det du har tatt opp og bestem hvilke fuglearter du har tatt opptak av. Et fint hjelpemiddel er nettsiden fuglelyder.net (under Lenker). I galleriet ser du noe fugler som er lett å gjenkjenne.

Det er ikke alltid lett å både ta bilde og gjøre opptak samtidig. Vet du hvilken art du har tatt lydopptak av, kan du senere gå ut og fotografere arten. Du kan også laste ned bilder på nettet, men husk at du da må sjekke om du har lov til å bruke bildene i oppdraget ditt.

Vi vet aldri hva naturen byr på. Noen ganger er det mye fuglesang, andre ganger er det stille og rolig. Planlegg derfor flere turer ut, slik at du sikrer deg gode lydopptak.

Klarer du å gjenkjenne lyden og utseende på minst 5 fugler?

Oppdraget er utvikla i samarbeid med Helene Bakke Oudenstad frå Skogkurs.