Å lage barkebåter er en gammel tradisjon. Du kan bruke bark fra flere ulike typer trær, men vi anbefaler å bruke bark fra furu, fordi furubarken er lett å skjære i og den flyter godt.

Fremgangsmåte for enkel barkebåt:

 1. Finn en båt: Hent bark fra gamle furuer (pass på at du ikke tar for mye bark fra treet du bruker, da kan treet skades), nedfallstrær eller felte trær. Når du har fått løs et passe barkeemne, har du en båt. Hvis du vil, kan du bruke en spikkekniv til å forme båten din, men du må ikke.
   
 2. Finn og lag mast og seil: Barkebåter pleier å ha et seil laget av blader. Masten som seilet er festet til er laget av små pinner. Tips: Større seil gir mer fart, men hvis seilet eller masten er for stor, kan det velte båten.
   
 3. Sett sammen båten: For at barkebåten skal få vind i seilet, kan du enten spikke eller skjære et lite hull i båten som du fester masten og seilet i. Det er lurt at en del av masten stikker ut på undersiden av båten. Da blir båten mer stabil.
   
 4. Sjøsett båten: Sett båten i vann og la den seile! Hvis du vil, kan du også sette flere båter i vannet samtidig, og se hvilken av dem som går fortest.
   

Husk at det ikke er noen fasit på hvordan båten skal se ut. Her er det bare å slippe fantasien løs! Du kan for eksempel lage en mer avansert barkebåt, som er spikket til en spesiell form, bruker papir til seil eller som har en "strikkmotor" bak for å få mer fart i den. Under finner du et eksempel på en slik avansert barkebåt. I tillegg kan du prøve å lage en båt der mange små pinner er bundet sammen til en flåte og se om den går fortere eller saktere enn en barkebåt.

Fremgangsmåte for barkebåt med strikkmotor:

 1. Lag en båt: Start med å lage en enkel barkebåt som beskrevet over, men ha punkt to under i bakhodet når du velger og former barkeemnet.
   
 2. Lag to utstikkere bakerst på båten: Utstikkerne skal peker bakover i den ene enden av båten. Utstikkerne kan f.eks. spikkes ut direkte i barken når du former båten din, eller så kan du finne noen pinner som festes bakerst på båten. 
   
 3. Fest på gummistrikker: På hver av utstikkerne bør du spikke/skjære et hakk. Der skal du feste en gummistrikk på tvers. Hakkene gjør at strikken sitter bedre på plass.
   
 4. Finn/lag en motor: Finn eller spikk en flat og tynn trebit (ca. 2-3 mm tykk) som er litt kortere enn utstikkerne dine. Denne trebiten skal fungere som motor/propell for barkebåten.
   
 5. Sjøsett båten: Tre den flate og tynne trebiten inn mellom gummistrikken og snurr den rundt og rundt til det ikke går mer. Plasser barkebåten i vannet mens du holder strikken stram. Når du og båten er klar, slipper du trebiten og lar strikkmotoren gjøre jobben sin :)
   

Oppdraget baserer seg på et aktivitetshefte fra serien "Fri i fjæra", produsert av 4H Norge. Du finner heftet under "Lenker".