Fotografering er for deg som har lyst å lære hvordan du kan ta fine bilder med et kamera og hva du kan gjøre med disse bildene. Fototeknikkserien lærer deg hvordan et kamera fungerer og hvordan du kan bruke ulike teknikker til å ta forskjellige bilder.

Vi har laget følgende serier om fotografering og bilder: Fototeknikk, Fotografering, Bildebehandling og Bildepresentasjon. For å sette sammen et prosjekt om fotografering anbefaler vi å velge ett eller flere oppdrag fra alle serier. Hvis du søker på oppdrag tagget med «fotografen», ser du alle oppdrag i disse seriene.


Når vi fotograferer er det noen grunnleggende innstillinger som er med på å bestemme hvordan bildene dine vil se ut. I dette oppdraget lærer du mer om hvitbalanse.

Hvitbalansen bestemmer fargetemperaturen. Lyset har forskjellig fargetemperatur som angis i Kelvingrader. Jo høyere Kelvingrader, jo blåere lys. Ved hjelp av kameraets hvitbalanse vil bildene få korrekte farger uansett når på dagen du tar bilder. De fleste kameraer stiller hvitbalansen automatisk, men det kan være en fordel å endre den under vanskeligere lysforhold.

Fremgangsmåte:

  1. Sett deg inn i hva hvitbalanse er og hvordan de påvirker bildene du tar. For eksempel: Hva blir fargetemperaturen av en hvit flate når du tar et bilde i daglys eller i lampelys? Hvorfor må du justere hvitbalanse når du tar et bilde i dagslys, om kvelden eller inne?
  2. Bruk kameraet ditt og utforsk innstillinger for hvitbalanse.

Utstyrsliste

  • Et kamera hvor du kan justere hvitbalanse manuelt.