Selv om isen har lagt seg på vannet, er det fortsatt mulig å dra på fisketur om vinteren. I dette oppdraget skal du prøve deg på isfiske. Oppdraget krever en del spesialutstyr og sikkerhet, og bør derfor gjennomføres sammen med en erfaren voksen.

Det viktigste kjennetegnet på isfiske, er at man fisker gjennom et hull som er boret eller hugget ut i isen som har lagt seg på vannet. For å kunne drive med isfiske, må du derfor være helt sikker på at isen som har lagt seg på vannet er tykk og trygg nok. Spør en erfaren voksen om hjelp og veiledning til dette. Det er også lurt at den voksne forteller deg hvordan ferdes trygt for å unngå å gå gjennom isen.

Isfiske krever en del spesialutstyr, bl.a. en isbor for å lage hull i isen og pilkestikker til å fiske med. Pilkestikker er små fiskestenger spesielt tilpasset isfiske. Det er også vanlig å bruke pilker, som er en type fiskeredskap med krok, for å få fisken til å bite på. Man kan også bruke agn som magotter, mark, larver og reker for å gjøre det ekstra fristende for fisken.

Når du har funnet trygg is, og har laget hull i isen, er det bare å slippe snøret med pilken ned i vannet og vente på at fisken biter. På ferskvann er det vanligst å isfiske etter abbor, røye og ørret.

Husk: Det kan ta litt tid før fisken biter på vinterstid, så det er viktig å kle seg godt før oppdraget. Det kan også være lurt å ta med noe å sitte på, samt pakke med seg en niste og termos med varm drikke.
 

Biter ikke fisken?

 • Tips 1: For å lokke fisken til hullet, er det vanlig å slippe noe hvitt som synker langsomt ned i vannet. Proffe isfiskere bruker gjerne kasein som lokkemiddel, men både havregryn og små, våte papirbiter kan gjøre samme nytten. Prøv deg gjerne frem!
   
 • Tips 2: Hvis det er litt strøm i vannet, kan det være lurt å borre et ekstra hull i isen. Da slipper man det hvite lokkemiddelet i det ene hullet, og fisker med krok gjennom det andre hullet. Trikset er å tilpasse hullene slik at kroken befinner seg nært lokkemiddelet som synker, men som også beveger seg med strømmen under isen.
   

Utstyrsliste:

 • En erfaren voksen som kjenner til viktige prinsipper for sikkerhet under isfiske og som har nødvendig sikkerhetsutstyr som f.eks. ispigger
 • Isbor, ev. en øks for å gjøre hullet større
 • Pilkestikke (en spesiell fiskestang som brukes til isfiske)
 • Pilk og ev. agn
 • Campingstol eller lignene å sitte i
 • Varme klær, niste og termos med varm drikke