Hvordan fungerer egentlig et vannhjul? Ved å bygge ditt eget, dype tallerkenvannhjul kan du lære mer om vannkraft fra ditt eget hjem!


Framgangsmåte:

 1. Legg to tallerkener med bunnen mot hverandre.
 2. Bruk maskeringstape til å feste tallerkenene til hverandre. Bruk noen tapebiter på ca. 5 cm lengde på tvers og et langt stykke rundt tallerkenene.
 3. Ta en kopp og bruk to tapestykker på ca. 15 cm for å feste den mellom tallerkenene. Fest neste kopp rett under første kopp. Alle seks koppene skal passer akkurat rundt tallerkenene.
 4. Bruk saks for å lage et lite hull (eller spør en voksen om å gjøre det) i midten av tallerkenene, og tre trepinnen gjennom til vannhjulet henger ca. midt på pinnen. Bruk maskeringstape for å lime vannhjulet fast til trepinnen.

Tallerkenvannhjulet er nå klart for testing, og kan drives gjennom en vannstrømkilde (eks. en vannkanne, kjøkkenkran eller dusj). Det er lettest å plassere vannhjulet over en bøtte. Eksperimenter litt ved å helle enten mer eller mindre vann på vannhjulet – hva skjer, og hvorfor tror du at det skjer?

Se gjerne den vedlagte malen for flere detaljer, samt bilder av hvordan det dype vannhjulet bygges og brukes steg-for-steg.
 

Utstyrsliste:

 • 6 stk plastkopper
 • 2 stk dype papptallerkener
 • 1 stk trepinne
 • saks
 • maskeringstape
   

Dette oppdraget passer godt sammen med andre oppdrag tagget med "eksperiment".