Fotografering er for deg som har lyst å lære hvordan du kan ta fine bilder med et kamera og hva du kan gjøre med disse bildene. Bildebehandlingsserien lærer deg hvordan du kan forbedre og endre bilder etter de er tatt.

Vi har laget følgende serier om fotografering og bilder: Fototeknikk, Fotografering, Bildebehandling og Bildepresentasjon. For å sette sammen et prosjekt om fotografering anbefaler vi å velge ett eller flere oppdrag fra alle serier. Hvis du søker på oppdrag tagget med «fotografen», ser du alle oppdrag i disse seriene.


At noe er monokromt betyr at det er ensfarget. Når du tar monokrome bilder tar du med andre ord utgangspunkt i én farge, som brukes i hele bildet. Mange forbinder monokrome bilder med svart-hvite bilder, eller bilder med sepia-effekt, men kan du faktisk ta utgangspunkt i hvilken som helst farge!

Selv om du skal bruke samme farge i hele bildet, betyr det ikke nødvendigvis at alt er likt, men heller at den samme fargen brukes i mange ulike nyanser. Hvis hovedfargen er grønn, kan du bruke farger som varerer fra lysegrønn til mørkegrønn, men også farger med grønnskjær i seg.

Det er flere måter å lage monokrome bilder. Du kan bruke et kamera som kan ta monokorme bilder eller bruke et fargefilter på objektivet. Du kan også bruke et bilderedigeringsprogram for å endre fargebilder til monokrome bilder. Her er det bare å prøve seg frem med ulike farger og nyanser!

Det er viktig å være bevisst når du bruker bilder av andre personer, særlig når du tenker å vise resultatet til andre! Vi anbefaler sterkt at du leser informasjon om deling av bilder som finnes under lenker.

Framgangsmåte:

  1. Bruk lenker for å lære mer om monokrome bilder
  2. Bestem hvordan du ønsker å lage monokrome bilder
  3. Samle nødvendig utstyr
  4. Skal du etterbehandle bilder, er det lurt å bruke en kopi av bildefilen til etterbehandling
  5. Eksperimenter med ulike innstillinger, farger og effekter
  6. Samle og sammenlign alle resultatene. Hva liker du best?

Utstyrsliste:

  • Kamera eller mobil som kan ta monokrome bilder
  • Evt fargefilter

eller

  • Bilderedigeringsprogram
  • Bilder du kan bruke til etterbehandling