I dette oppdraget skal vi forklare hvordan man tapper sevjesaften fra en bjørk, som er det mest brukte treet til å tappe sevjesaft fra – men du kan også bruke andre løvtrær hvis du vil det. Husk også at det finnes flere måter å tappe sevje på. Under beskriver vi en måte, men det går helt fint om du ønsker å tappe på en annen måte (f.eks. slik det står beskrevet i de vedlagte lenkene).

Bjørka trekker mange hundre liter med vann hver vår, og så fort snøen smelter og telen i bakken har sluppet taket, kan du begynne å tappe bjørkesaft. Avhengig av været der du bor, er det mulig å tappe i en periode på 2-6 uker, med flere liter hver dag fra samme tre. Typisk periode for å tappe bjørkesaft er mars i Sør-Norge og april i Nord-Norge.

I dette oppdraget tar vi utgangspunkt i at du kun skal tappe bjørkesaft én gang fra ett tre. Finn et bjørketre som er ca. 20 cm i diameter, og der snøen har smeltet rundt stammen. Bor et 4-5cm dypt hull på skrå oppover i stammen. Hullet bør være ca. 70-80 cm over bakken, og bør være like bredt som plastslangen du skal bruke for å få ut safta. Fjern rusk fra hullet enten med en kvist eller med litt vann. Stikk den ene enden av plastslangen i hullet, og den andre i for eksempel en plastflaske. Pass på at beholderen du samler bjørkesafta i står stødig, og at plastslangen ikke faller ut. Sjekk at det begynner å dryppe sevje, og la alt stå over natten. Neste dag kan du nyte fersk bjørkesaft rett fra treet, eller koke det inn til en søt bjørkesirup. Sirupen kan for eksempel brukes på is, vafler eller i annen mat.
 

Utstyrsliste:

  • Et bjørketre med en stamme på ca. 20 cm i diameter
  • Bor
  • Plastslange
  • Noe å samle sevjesafta i (f.eks. en flaske, bøtte eller kanne)

 

Dere finner mange spennende oppdrag i Oppdragsbanken til 4Hv