Har du oppdaget noen feil eller mangler på denne siden? Ta kontakt med oss på support@4h.no.
-
Kort om oppdrag og fagområder
Oppdrag og prosjekt er ikke det samme! Et 4H-prosjekt består av flere oppdrag, og du kan velge opptil 15 oppdrag hvert prosjektår. Oppdrag er altså de praktiske aktivitetene du gjør i forbindelse med prosjektet ditt. Hvis du vil ha friluftsliv som prosjekt, kan oppdragene for eksempel være å pakke sekken din riktig til tur, å overnatte ute i telt, å bygge et bål, å lage mat ute, å tove et sitteunderlag man kan bruke på tur, eller lignende.
De oppdragene man gjennomfører i et 4H-prosjekt bør samsvare med både tema for prosjektet og målet man har satt seg. Det betyr at oppdragene man velger ikke skal være vilkårlige (eks. at prosjektet "Hund" der hovedmålet er å trene opp en hund skal ikke også ha oppdrag om sveising og klatring). Det bør altså være en logisk sammensetning av oppdrag i forhold til prosjekt (som i eksempelet med friluftsliv over).
For å legge til oppdrag i et prosjekt, må man først ha startet et 4H-prosjekt inne på prosjektplattformen og begynt på en plan (les mer om dette under "Om innlogging og forside" og "Om planlegging"). Det er kun mulig å legge til oppdrag mens man planlegger prosjektet. Det er ikke mulig å legge til nye oppdrag etter at planen er godkjent av klubbrådgiver.
-
Å legge til oppdrag fra oppdragsbanken i 4H-prosjektet
Skal du/dere bruke oppdrag fra oppdragsbanken, er det tre måter å gjøre det på:
- Legg til oppdrag fra oppdragsbanken (enkleste måte): Se etter spennende oppdrag inne i oppdragsbanken. Vi anbefaler å bruke både filter og fritekstsøk for å finne frem til ønskede oppdrag. Når du/dere har funnet et ønsket oppdrag, trykk på den grønne knappen "Legg til i mitt prosjekt" inne på oppdragsbeskrivelsen. Oppdragene som blir valgt, vil dukke opp under "Valgte oppdrag" i planen for prosjektet. Husk at du/dere må være logget på 4h.no for at dette skal fungere.
- Bruk "Søk" i planen (litt vanskeligere): Når man planlegger prosjektet og er på steget "Oppdrag", trykk på den gule knappen "Søk i Oppdragsbanken". Bruk filter og fritekstsøk for å finne frem til ønskede oppdrag, og trykk på "Søk". Da dukker det opp en enkel liste med tittelen over alle oppdrag som passer til søket. Trykk på "Velg oppdrag" for å legge til i prosjektet. Husk at denne måten egner seg best hvis du allerede vet hvilke oppdrag du ønsker å gjennomføre, og husker tittelen på dem. Hvis du ikke er helt sikker, anbefaler vi å følge måten beskrevet under punkt 1 eller punkt 3.
- Favorittmerking av oppdrag (nyttig måte): Hvis man ikke har bestemt seg helt, men er interessert i noen oppdrag og vil ikke glemme dem, er mulig å favorittmerke dem inne i oppdragsbanken. Dette gjøres ved å trykke på den hvite firkløveren oppe i høyre hjørne på bildet av oppdraget. Når firkløveren er grønn, er den favorittmerket. Husk at du/dere må være logget på 4h.no for at dette skal fungere. Man finner igjen de favorittmerkede oppdragene inne på planen i prosjektet, under delen om "Oppdrag". Trykk på den gule knappen "Søk i oppdragsbanken", kryss av for "Mine favoritter" og trykk på "Søk". Da dukker det opp en enkel liste med tittelen over alle favorittmerkede oppdrag. Når du/dere har bestemt dere for hvilke av disse som skal med i prosjektet, trykk på "Velg oppdrag" for å legge til i planen.
- Legg til oppdrag fra oppdragsbanken (enkleste måte): Se etter spennende oppdrag inne i oppdragsbanken. Vi anbefaler å bruke både filter og fritekstsøk for å finne frem til ønskede oppdrag. Når du/dere har funnet et ønsket oppdrag, trykk på den grønne knappen "Legg til i mitt prosjekt" inne på oppdragsbeskrivelsen. Oppdragene som blir valgt, vil dukke opp under "Valgte oppdrag" i planen for prosjektet. Husk at du/dere må være logget på 4h.no for at dette skal fungere.
-
Å lage egne oppdrag til 4H-prosjektet
Det er mulig å lage egne oppdrag som legges til i planen for prosjektet, som kun er synlige for den/de som jobber med akkurat dette prosjektet.
Slik gjør du det:
- Når man planlegger prosjektet og er på steget "Oppdrag", trykk på den gule knappen "Legg til eget oppdrag". Da dukker det opp en boks som må fylles ut.
- Skriv inn tittel på oppdraget og beskrivelse av hva man skal gjøre i oppdraget.
- Kryss av hvilket fagområdet oppdraget passer best til.
- Gi et anslag på om oppdraget er lett/vanskelig og hvor lang tid det tar å gjennomføre det. Spør gjerne en voksen om hjelp hvis du er usikker, og se gjerne på andre oppdrag i oppdragsbanken for å sammenligne.
- For tidsbruk, er de ulike alternativene: Kort (0-60 min), Mellom (1-3 timer), Lang (3-6 timer), Heldags (6-12 timer) og Flere dager (12+ timer).
- For vanskelighetsgrad, prøv å gi et anslag av hvor lett eller vanskelig oppdraget vil være for en "gjennomsnittlig" 4H-er.
- Trykk på "Legg til oppdrag".
- Oppdraget skal nå havne under "Valgte oppdrag" i planen. Hvis man ønsker å redigere oppdraget man har laget, trykk på "Rediger oppdrag" her. Man kan også slette oppdraget ved å trykke på det gule krysset ved oppdraget.
- Husk at klubbrådgiver i klubben må godkjenne oppdragene man lager selv før man kan gjennomfører dem. Hvis planen for prosjektet blir godkjent, blir også oppdragene godkjent.
-
Hva betyr fargene på oppdragene?
Alle oppdrag har fått sin egen farge, som symboliserer hvor lang tid det tar å gjennomføre dem og hvor lett/vanskelig det kan være. Det er fem farger:
- Gul
- Grønn
- Blå
- Lilla
- Rød
Tommelfingerregelen er at de gule oppdragene korte og ofte lette å gjennomføre, mens de røde er gjerne vanskelige og tidkrevende.
Oppdragene er også relative i forhold til hverandre. Dette betyr for eksempel at å gjennomføre fire gule oppdrag er verdt like mye som å gjennomføre ett grønt oppdrag, mens å gjennomføre tre grønne oppdrag er verdt like mye som å gjennomføre ett blått oppdrag, osv. Bildet under illustrerer dette på en enkel måte:
Fargene på oppdragene er viktige for planleggingen av 4H-prosjektene: Man må nemlig gjennomføre nok oppdrag for å få prosjektet godkjent og få prosjektmerke på høstfesten. Hva som er "nok" oppdrag i et prosjekt, er avhengig av om du er aspirant, junior eller senior. Les mer om dette i neste avsnitt.
-
Hvor mange oppdrag må man gjennomføre i et 4H-prosjekt?
Felles for alle prosjekter er at man må ha minst ett og maks 15 oppdrag per år. Man bestemmer selv hvor mange og hva slags type oppdrag man ønsker å gjennomføre (det vil si hvilken kombinasjon av oppdrag man ønsker å gjennomføre) – men det totale antallet oppdrag som er valgt bør være i samsvar med det anbefalte løpet.
Det anbefalte løpet er avhengig av om man er aspirant, junior eller senior, og er illustrert gjennom oppdragsmodellen (tell antall oppdrag fra venstre til høyre):
Se avsnittene om anbefalt løp for aspiranter, anbefalt løp for juniorer eller anbefalt løp for seniorer for en detaljert forklaring av oppdragsmodellen, eller les mer om ekstra oppdrag.
-
Anbefalt løp for aspiranter
Det anbefalte løpet for aspiranter er illustrert av den lysegrå boksen med teksten "Aspirant". Hvis vi teller fra venstre til høyre, der enden av den lysegrå boksen illustrerer en målstrek, betyr det at en aspirant kan:
ENTEN velge oppdrag med kun én farge (anbefales ikke hos aspirant, fordi det enten blir veldig mange eller et lite konkret antall oppdrag), for eksempel:
- Gul: 14 gule (OBS! Anbefales ikke fordi det er veldig mye!)
- Grønn: ca. tre-fire grønne
- Blå: ca. ett blått
- Lilla/rød: Disse oppdragene er ofte ganske krevende, og anbefales ikke for aspiranter
ELLER velge en kombinasjon av oppdrag med ulike farger:
- Eksempel 1: tre grønne og to gule
- Eksempel 2: ett blått og to gule
- Eksempel 3: ett blått og ett grønt (litt ekstra, se kommentar under)
Dersom man velger en kombinasjon av oppdrag som går utover grensene på den lysegrå aspirantboksen, går det helt fint – det blir i så fall ansett som ekstra oppdrag.
-
Anbefalt løp for juniorer
Det anbefalte løpet for juniorer er illustrert av den mellomgrå boksen med teksten "Junior". Hvis vi teller fra venstre til høyre, der enden av den mellomgrå boksen illustrerer en målstrek, betyr det at en junior kan:
ENTEN velge oppdrag med kun én farge, for eksempel:
- Gul: ikke mulig fordi det er maks 15 oppdrag pr. prosjekt pr. år
- Grønn: fem grønne
- Blå: to blå (litt ekstra, se kommentar under)
- Lilla: ett lilla
- Rød: ett rødt (litt ekstra, se kommentar under)
ELLER velge en kombinasjon av oppdrag med ulike farger:
- Eksempel 1: fire grønne og fire gule
- Eksempel 2: ett blått og to grønne
- Eksempel 3: ett blått, ett grønt og fire gule
Dersom man velger en kombinasjon av oppdrag som går utover grensene på den mellomgrå juniorboksen, går det helt fint – det blir i så fall ansett som ekstra oppdrag.
-
Anbefalt løp for seniorer
Det anbefalte løpet for seniorer er illustrert av den mørkegrå boksen med teksten "Senior". Hvis vi teller fra venstre til høyre, der enden av den mørkegrå boksen illustrerer en målstrek, betyr det at en senior kan:
ENTEN velge oppdrag med kun én farge, for eksempel:
- Gul: ikke mulig fordi det er maks 15 oppdrag pr. prosjekt pr. år
- Grønn: åtte grønne
- Blå: tre blå (litt ekstra, se kommentar under)
- Lilla: to lilla (en del ekstra, se kommentar under)
- Rød: to røde (veldig mye ekstra, se kommentar under)
ELLER velge en kombinasjon av oppdrag med ulike farger:
- Eksempel 1: to blå og to grønne
- Eksempel 2: ett lilla, to grønne og fire gule
- Eksempel 3: ett rødt og to grønne
Dersom man velger en kombinasjon av oppdrag som går utover grensene på den mørkegrå seniorboksen, går det helt fint – det blir i så fall ansett som ekstra oppdrag.
-
Ekstra oppdrag
Hvis man har lyst til å ta ekstra oppdrag er det helt greit – det viktigste er å nå målstreken i det anbefalte løpet som er illustrert gjennom de grå boksene i oppdragsmodellen (aspirant = lysegrå, junior = mellomgrå, senior = mørkegrå).
Husk at det er maks 15 oppdrag pr. prosjekt pr. år, og at alle de ekstra oppdragene må legges inn i planen på prosjektet. Det er ikke mulig å legge til ekstra oppdrag i prosjektet etter at planen er godkjent av klubbrådgiver.
-
Feil eller mangler?
Har du oppdaget noen feil eller mangler på denne siden? Ta kontakt med oss på support@4h.no.