4H klubbene  mottar nå loddene som skal selges i det store landslotteriet.
Lotteriet er en av 4H Norge sine viktigste inntektskilder. Overskuddet går både til klubbene, 4H i fylket og til 4H Norge. En del av overskuddet går dessuten til 4H Norge sitt solidaritetsarbeid i Gambia, der barn og unge i landsbyene hjelpes til en bedre framtid.

Ved årskiftet 2022/2023 var jeg så heldig å få lov å delta på studietur med 4H Norge til Gambia. Dette er en opplevelse jeg kommer til å ha med meg resten av livet. Gambia er et lite land på vestsiden i Afrika, men har mennesker med store hjerter. 

Gjestfriheten var enorm, og dans og musikk preget velkomstene og oppholdene i de ulike landsbyene vi fikk besøke. Vi møtte 4H medlemmer og klubbrådgivere, og høre hvordan de organiserte 4H arbeidet. Vi var også gjester og fikk overnatte hjemme hos tre ulike 4H familier i to netter i hver familie.

4H-medlemmene og 4H-klubbene har ulike 4H-prosjekt som for eksempel:

  • sauehold
  • peanøtt- og grønnsakdyrking
  • telefonladebusiness
  • landsbybutikk
  • såpeproduksjon.

Opplæring i hagebruk og grønnsaksdyrking er i fokus, og særlig på skolene blir det gitt opplæring i hagebruk. Prosjektene blir drevet av hele klubben, ikke av enkeltmedlemmer slik som i Norge. Utenom 4H-prosjektene driver 4H-klubbene organisasjonsarbeid og dugsnadsarbeid i landsbyene.

4H Gambia er en stor organisasjon med mange tusen medlemmer, fordelt på flere titalls 4H-klubber, som også har aktivitet på mange skoler. Hovedaktiviteten i 4H Gambia er ute i klubbene og på skolene.

Learning by doing/ learning by earning 
I Gambia, som i Norge, er 4H-mottoet: " Å lære ved å gjøre" eller "Learning by doing". Målsettinga for 4H-arbeidet er å gi kunnskap om organisasjonsarbeid og praktisk arbeid, innen ulike fagområder til ungdom på landsbygda. Ved å lære nye ting og samtidig tjene penger på det («Learning by earning»), gir man ungdom ny kunnskap på en helt unik måte. 

Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk sjansen til å få møte den gambiske kulturen og de fantastiske menneskene som bor der, samt lære mer om hvordan de driver 4H. Det har virkelig satt spor i meg og er erfaring som jeg vil ta med meg resten av livet.


Vil du se litt hvordan vi hadde det på studietur?

Janniche Næss Bergås fra 4H Hordaland har satt sammen en 5 minutters video fra vår uforglemmelige reise til Gambia. Ta en titt og se selv.

Tusen takk for at jeg får dele, Janniche!


Er du interessert i å vite mer om 4H Gambia eller kanskje søke om deltakelse på neste studietur?  Ta en titt her - 4H i Gambia - 4h

 

En takknemlig hilsen fra
Anne-Berit Ånestad Brovold, organisasjonsrådgiver i 4H Rogaland

Ring meg gjerne på 41 20 78 39 
eller send meg en mail til <anne-berit.brovold@4h.no> om du vil vite mer om studieturen eller ønsker at jeg skal komme til din klubb og fortelle om studieturen.