2022 er frivillighetens år. Organisasjoner, lag, foreninger, politikere, podkaster og andre har gjennom hele året hyllet frivillig innsats. 4H Norge har blant annet valgt å markere året med tildelingen av 4H sin egen frivillighetspris.

Ydmyk prisvinner

- Så hyggelig og overraskende. Jeg blir helt overveldet og satt ut. Det jo så mange som kunne ha fått denne prisen, sa en tydelig rørt prisvinner da hun fikk beskjed om at det er henne juryen valgte å tildele prisen.

Aina Haug Kløvrud har vært klubbrådgiver i Skautrollet 4H i 4H Oppland siden 1999. Hun har fortsatt en stor lidenskap for 4H. På frivillighetens dag 5. desember mottok hun 4Hs frivillighetspris i 4H sine lokaler i Oslo.

- Det er 4H som er mitt hjerte nærmest og det som går foran alt. Det gir så mye å få være sammen med ungene i klubben, forteller Aina.

Vennskap for store og små

Aina er opptatt av at det er medlemmene selv som styrer klubben og at hun har en veilederrolle. Som klubbrågiver er hun med på å planlegge aktiviteter og gjøre det som må til for å drive en klubb, enten det er pølser som skal handles inn eller skjemaer som skal fylles ut.

- Vi er fire klubbrådgivere og alle er med på og dra lasset. Samarbeidet med de andre klubbrådgiverne er viktig. Vi er alle gode på noe og vi utfyller hverandre. Vi er et team, sa den nykårede prisvinneren, og legger til;
- Medlemmene får venner for livet i 4H, men det får vi klubbrådgivere også.

Mestring og plakett

Da det ble startet en 4H-klubb på Eina i Vestre Toten, der Aina holder til, ville den ene datteren bli med i 4H. Det tok ikke lang tid før Aina hjalp til i klubben, og året etter ble hun klubbrådgiver. Nå er det seks år siden den yngste av hennes tre barn mottok plaketten, men hun er fortsatt klubbrådgiver.

- 4H betyr så mye. Det gjør noe med meg å se en veldig sjenert 4H-er på 12 år komme inn og ikke tørre si så mye, for så å utvikle seg og oppleve mestring. Sakte, men sikkert tar dem plass, leder an i leker og tar ordet på møter. Det varmer hjertet.

Som klubbrådgiver gjennom såpass mange år, får har Aina fått følge mange medlemmers utvikling fra de er åtte-ni år til de er 18 år og mottar plaketten.

- Man blir godt kjent med og veldig glad i disse ungdommene. Det er alltid gøy å få oppleve at dem mottar plaketten, forteller hun.

Ekstraordinært engasjement

Juryen beskriver prisvinneren som en som er flink til å se alle medlemmene og legge til rette, finne løsninger og inspirere medlemmene til å by på seg selv. Juryen verdsetter også hennes evne til å legge til rette, så medlemmene får oppleve mange spennende aktiviteter og turer.

- Aina har vist et ekstraordinært engasjement i en årrekke. Hun er en initiativtaker, driver frem aktiviteter og får med seg andre, forteller en imponert juryformann Martin Holmen.

Den aktive opplendingen har vært engasjert både på klubbnivå og fylkesnivå. Hun har vært primus motor for teknisk gjennomføring av 4H Oppland sitt storkurs i en årrekke og sittet i fylkesstyret. Aina er et ja-menneske både i 4H-sammenheng og i lokalmiljøet.

- Aina er ikke den som snakker høyest, men tar gjerne en diskusjon. Hun er lojal og god til å lytte når noen trenger noen å prate med. I tillegg har hun alltid en kake tilgjengelig, avslutter juryformannen som takker for de 24 nominasjonene 4Hs frivillighetspris.

Klubbrådgiver Aina Kløvrud


Om prisen

I anledning frivillighetens år ønsker 4H Norge å hedre og gjøre stas på frivillige som gjør en fantastisk innsats for 4H hver eneste dag. Hensikten er å skape engasjement, vise fram initiativ og hedre den frivillige innsatsen i 4H.

Prisen deles ut til en person, en gruppe eller en klubb som har utmerket seg med frivillig innsats til beste for medlemmer og/eller 4Hs formål, gjerne gjennom nyskapende ideer og ekstraordinært initiativ.

Nominasjonsfristen var 1. november. En jury kåret vinneren av totalt 24 innsendte nominasjoner. Prisen ble tildelt på 4H Norge sitt hovedkontor i Oslo på frivillighetens dag, 5. desember.