I denne oppdragsserien finner du mange ulike oppdrag om å oppdra en valp, ha daglig ansvar for hunden, konkurranser og brukshund. Du som velger hund som 4H-prosjekt har et fint 4H-år foran deg. Det er morsomt og givende å stelle en hund, men det er også krevende og ansvarsfullt. Du vil få glade og slitsomme dager sammen med en trofast venn, hunden.

Dette er en serie om valp. For å ha et prosjekt om valp, kan du også velge disse oppdragene:

Du kan også ha et prosjekt om hund og kan velge fritt mellom alle oppdrag tagget med "hund".


I dette oppdraget skal du lære deg og gjennomføre de viktige tingene som gjelder hundens helse og stell. Hvis du er flink å sjekke hunden din fra den er liten, er det lettere når hunden blir eldre. En hund som er vant til å bli sjekket er også lettere å ha med seg til veterinæren. Dersom du sjekker hunden din jevnlig er det også lettere å oppdage hvis noe er galt. 

Dette er ting du bør sjekke og gjennomføre jevnlig:

  • Normal temperatur, normale ører og øyne. Normal temperatur for en hund er rundt 38,5 grader. 
  • Vaksine. Hunder skal jevnlig ha vaksine for å beskytte dem mot ulike smittsomme sykdommer. Når valpen er 7-9 uker gammel skal den ha sin første vaksine. Har valpen fått denne hos oppdretter før du fikk hunden? Dette er viktig at du sjekker. Ta kontakt med en veterinær og få en oversikt over hvor ofte og hvilke vaksiner hunden din trenger.
  • Kloklipp. Noen hunder sliter klørne sine naturlig, og trenger nesten ikke klippe klør i det hele tatt, mens andre må klippe klørne hver måned eller oftere. Før du skal klippe klørne for første gang kan det være fint å spørre veterinæren om den kan vise deg hvordan det gjøres.
  • Tannstein. Hunder kan ha problemer med tannstein, og noen raser er mer utsatt en andre. Tannstein kan komme av fôrrester og bakterier samler seg i tennene og danner et belegg. Dette kan føre til betennelse i tannkjøttet og gjøre vondt for hunden. Derfor kan man prøve å pusse tennene til hunden, daglig eller noen ganger i uka. Veterinæren har egen tannkrem som kan brukes til hunden. Det er viktig å ikke bruke vanlig tannkrem.
  • Ormekur. Oppdretter skal ha gitt valpen behandling for innvollsorm. Voksne hunder trenger ikke ormekur fast, men dersom hunden din skal være sammen med mange andre husdyr kan det være den trenger det innimellom. Du får kjøpt ormekur på resept hos veterinær.
  • Fôring. Spør oppdretter når du får valpen hvilke type fôr den har fått. Valpen skal gå på valpefôr til den er rundt et år, deretter skal den få fôr for voksne hunder. Her kan du gjerne få hjelp og tips i en dyrebutikk, hvor de kan hjelpe deg å velge riktig fôr for din rase. Husk at det er noen typer mat hunden IKKE må få. Dette er for eksempel sjokolade. 
  • Flått. Flått trives best på langt gress og busker, og er aktiv fra april til oktober. I dette tidsrommet er det ekstra viktig at du sjekker hunden din for flått. Den bør fjernes med en pinsett så fort du finner den fordi flåtten kan bære med seg sykdommer som er farlig for hunden.
  • ID-merking. Det kan være lurt å ID-merke valpen, slik at det er enkelt å finne eieren dersom hunden skulle bli borte. Dette er ikke et krav i norsk lov, men noen aktiviter krever ID-merking av hunden, for eksempel redningshundtjeneste. Noen oppdrettere gjør dette før de leverer valpen. 

Dette oppdraget er inspirert av Minea.