Storkurs 2020

Årets storkurs blir arrangert av 4H nemnda i Klepp og Time kommune. Vi skal sove, spise og være sosial i OrstadHuset, men de fleste av aktivitetene og kursene vil foregå rundt i nærområdet. Du skal velge deg et kurs, av over 20 spennende aktiviteter og kurs. Så sett av helgen 27. - 29. mars og meld deg på Storkurs 2020.

Hvem kan delta?

Storkurs er for alle 4H-medlemmer som er født i 2008 eller tidligere.

Hvilke kurs kan du velge blant?

Nedenfor ser du hvilke kurs du kan velge blant. Noen kurs har egenandel og noen har aldersgrense. Forøvrig gjelder ”førstmann til mølla”-prinsippet ved påmelding. Vi håper du finner et kurs du ønsker å delta på.

Husk at påmelding er bindende og at det er ikke mulig å bytte i etterkanten!

* Egenandel på kurset i tillegg til kursavgift 


1. Akvarellmaling - KURSET ER FULLBOOKA! (4/2-20)

På dette kurset kan du lære å male med akvarellmaling. Du vil lære ulike teknikker og hvordan man lager skisser. Du vil få lære å lage et bilde trinn for trinn. Når det første bildet er ferdig , er det rom for å lage flere. Kurset passer for alle som har lyst, og som liker å tegna og male.

Deltakere: 20

2. Steinbrudd og bygging av vei/sti

Her lærer du å bruka gamle redskaper som steinbukk, spett, hakke, spade og slegge. Disse redskapene ble brukt på Jæren i gamle dager. I pausen blir det pølser på bålpanna.

Deltakere: 12

3. Dreie- og sveisekurs -KURSET ER FULLBOOKA! (kl 15:15. 03.feb)

Dette kurset er for deg som vil lære maskinering, platearbeid og sveising. Her vil du få et innblikk i TIP-faget på videregående skole. Alt utstyr er til utlån.

Deltakere: 12

4. Fjelltur

Dette er kurset for deg som liker deg ute på tur. Turen starter ved Runaskaret i Gjesdal, og ender opp i en oppvarmet hytte ved Fuglestadvatnet. Her vil det bli grillet pølser på bålpanne. 

Deltakere: 12

5. Foto - KURSET ER FULLBOOKA! (14/2-20)

Har du lyst til å lære hvordan du kan lagre bildene dine på en best mulig måte? Lære om hva lukketid og eksponering er, og hvordan du stiller inn kameraet og linsene? Og hvordan du kan redigere bilder? Da er dette kurset midt i blinken for deg. 

Deltakere: 15

6. Golf* - KURSET ER FULLBOOKA (4/2-20)

Jæren Golfklubb på Grødem i Time innbyr til golfkurs i flott omgivelser.

Deltakere: 25

Egenandel: 100 kr

7. Hest - KURSET ER FULLBOOKA (4/2-20)

Hest er best! På dette kurset vil du få kunnskap om hesten sin naturlege adferd og instinkt, også kalla «horsemanship. Her vil du få anledning til både å ri og kjøre med hest.

Deltakere: 8

8. Kakebaking og pynting* - KURSET ER FULLBOOKA! (kl 11:10 03.feb)

Å pynte kaker og cupcakes er kjekk aktivitet. På dette kurset får du lær å lag og pynt ei marsipankake, og cupcakes.

Deltakere: 8

Egenandel: 150 kr

9. Sau-klypping, slakt og bearbeiding av kjøttet* KURSET ER FULLBOOKA-kl 15:10 03.feb

Her får du være med på hele prosessen fra en levende sau til et nydelig måltid: Klypping, slakting, skjæring og matlaging. Stian Espedal fra Nortura er en entusiastisk kursinstruktør, som brenn for god norsk mat, produsert av den norske bonde. Han har også med seg en erfaren saueklyppar.

Deltakere: 12

Egenandel: 150 kr

10. Sjokoladekurs* -KURSET ER FULLBOOKA! (kl 12.52 03.feb)

Liker du det som er søtt og godt? På dette kurset lager vi alt fra sjokolademousse, desserter, marshallows, karamell og mye annet godt.

Deltakere: 16

Egenandel: 150 kr

11. SUP-stand up padling* - KURSET ER FULLBOOKA (4/2-20)

Opplev magiske Frafjord ved å gli over vatnet på et SUP-brett. Etter å ha tatt et kurs med en erfaren instruktør, vil du se hvor spennende og morsomt det er å padle gjennom de vakre fjordene. Våtdrakt, redningsvest og alt annet utstyr er tilgjengelig, så du trenger ikke  å bekymre deg for å bli kald eller utrygg. Det vil bli brukt brett som er enkle å lære på. Instruktørene ser fram til å se deg i Frafjord. Alt utstyr er til utlån.

Deltakere: 30

Egenandel: 250 kr

12. Bruk alt!*

Heidi Netland Berge er en av forfatterne bak kokeboken ”Bruk alt!”. Heidi har lyst til å lære deg å lage enkle matretter der råvarene og andre matrester blir godt utnyttet. Du vil lære hvor enkelt det er å bytte ut poser og pakker med ferdigmat med rene råvarer. Etter gjennomført kurs kan du lage gode matretter til venner og familie.

Deltakere: 20

Egenandel: 250 kr

13.1 Bølgesurfing under 14 år* - KURSET ER FULLBOOKA (4/2-20)

Lær deg å surfe på en av de flotte Jærstrendene. Alt utstyr er til utlån. 

Aldersgrense: opptil 13 år

Deltakere: 16

Egenandel: 200 kr

13.2 Bølgesurfing over 14 år* - KURSET ER FULLBOOKA (5/2-20)

Lær deg å surfe på en av de flotte Jærstrendene. Alt utstyr er til utlån. 

Aldersgrense:  over 14 år (må ha fylt 14 år under arrangementet)

Deltakere: 15

Egenandel: 200 kr

14. Sykurs* - KURSET ER FULLBOOKA (4/2-20)

Her kan du lære å tegne mønster, klippe ut og sy din egen lue og panneband. Sannsynligvis vil du få tid til å lage litt andre småting også.

Deltakere:  8

Egenandel: 100 kr

15. Traktortevling

Har du lyst til å sjekke ut dine ferdigheter med å kjøre med traktor? Her vil du få prøve deg på ulike øvelser og være med i tevlinger.

Aldersgrense: 15

Deltakere: 25

16. Volleyball -KURSET ER FULLBOOKA! (kl 15:30 03.feb)

Dette er den STORE idretten på alle arrangementa i 4H. Det blir trening, spilling og moro. Her får du øve på grunnleggende teknikker for å læra slagene og spillet.

Deltakere: 24

17. Zumbakurs

På dette kurset vil du få lære grunnleggende trinn og bevegelser, samt noen enkle kombinasjoner som du kan bruke på dansegulvet. Her er det danseglede som står i fokus.

Deltakerer: 40

18. Ponniridning* - KURSET ER FULLBOOKA! (14.02)

På Tryggvi Islandshestgård kan du oppleva den robuste tøltende islandshesten uansett rideerfaring. Her får du en grundig teoretisk innføring, bakkearbeid med hest, og en flott ridetur i skogen. Rideturen er på 1,5 time.

Deltakere: 20

Egenandel: 200 kr

19. Matambassadør - KURSET ER FULLBOOKA! 04.feb

Lær og lag digg mat fra bunnen av. Spennende og smakfullt med wraps, smoothie og turmat. Etterpå kan du som fersk matambassadør lett lære andre i 4H-klubben din hvordan lag sunn og enkel mat sammen.

Deltakerer: 16

20. Tekstilmaling

Dette er kurset for deg som ønsker å dekorere og sette ditt personlige preg på leirbuksa, eller et annet klesplagg. Kurset er for alle nivå, og du vil læra hvilken maling og teknikk som gir best resultat. Instruktørene har maling, utstyr og forslag til motiv, men ha gjerne en plan før du kommer. Husk å bestill leirbukse i god tid før leiren.

Deltakere:  25

21. Tovekurs*

På dette kurset kan du laga deg et sitteunderlag eller et bilde av ull. Her vil du få lære å dekorere arbeidet ditt ved hjelp av  teknikken nålefilting.

Deltakere: 15

Egenandel: 150 kr

22. Klatring - KURSET ER FULLBOOKA! (kl 17:24 03.feb)

Her får du innføring i bruk av klatresele og å knytte «åttetalsknuten». Hovedfokuset vil være å lære ulike klatreteknikker. Dersom du ønsker kan du også lære å sikra den andre som klatrer.

Deltakere: 16

23. Frisør for en dag -KURSET ER FULLBOOKA! (10.15 03.feb)

På dette kurset vil du lære å utføre «hårspa», samt at du selv vil få en «hårspa».  Det vil si bl.a hårvask, kur, hodebunnsmassasje, føn og styling. I tillegg blir det enkel hudpleie, som rens og maske. Og litt gjennomgang av salongen sine biodynamiske produkt.

Deltakere:  6

24. Fotball - KURSET ER FULLBOOKA! (10.feb)

Kurset for deg som er glad i fotball. Mye spilling og øving på ulike teknikker.

Deltakere: 20

Ungdom med surfebrett ved sjøen            Ungdom, i fjøs som holder lam responsive-focuspoint focus-horizontal-50 focus-vertical-50


 

Hvor skal vi være? 

Storkurs 2020 skal ha base i OrstadHuset. OrstadHuset finner du på denne adressen: Orstadbakken 50 (Orstad Idrettspark), 4353 Klepp Stasjon.

Selve kursene blir holdt på ulike steder, noen på Orstad skole, noen på Øksnevad videregående skole, og noen rundt om kring i nærheten. Hvis du melder deg på et kurs som ligger et stykke unna og trenger transport, vil vi sørge for at du blir fraktet trygt fram og tilbake.

Hvor skal vi overnatte?

Vi skal overnatte i hallen på OrstadHuset. For at alle skal få sove må vi ta hensyn til hverandre og respektere når det skal være stille. I tillegg er det trangt om plassen så størrelsen på liggeunderlaget eller feltseng må være på MAX 75 cm i bredden per person. Vi anbefaler ikke luftmadrass da det kan være litt kaldt i rommet.

sovesal med madrasser og soveposer

Får vi mat?

Vi har egne folk i komiteen som tenker mat til alle på kurset. De faste måltidene er med i prisen på kurset, mens kioskvarer er utenom. Dersom du ikke tåler spesielle matvarer, må du huske å melde fra om dette ved påmeldingen.  

Fellestransport?
Komiteen ønsker at deltakerne skal komme med tog til Øksnevadporten, da er det en spasertur opp bakken til der vi skal være. Bagasjen blir fraktet fra stasjonen til OrstadHuset på fredagen og fra OrstadHuset til stasjonen på søndagen. Fint om klubbene rapporterer inn hvilket tog de kommer med, og hvilket tog de dra med. Vi håper at 4H nemndene rundt om i fylket arrangerer egen fellestransport der dette er fornuftig. Klubbene selv har ansvar for å organiseres reisen og informerer egne deltakere.


Hva koster det å delta på Storkurset?

Storkurset koster kr 750,- pr deltaker, noen kurs har en egenandel utenom. 
Kurs med egenandel er merket med*

NB! Påmeldingen er bindende!

Ved sykdom må klubbrådgiver A kontaktes – som gir videre beskjed til kursansvarlig i forkant av storkurset. Ved dokumentert sykdom kan kursavgiften refunderes.

Faktura går samlet til kasserer i klubb og blir sendt ut  4. mars.

Når og hvordan kan jeg melde meg på Storkurset?

Påmelding er åpen fra 3. til og med 15. februar. 

Det er begrenset antall plasser på alle kursa og der er flest valgalternativ den første uka. Kursene forsvinner fra påmeldingsoversikten når det er fullt!


Må vi ha med voksne ledere?
Ja, det må være med voksne ledere og det er egen påmelding for de i medlemsregisteret. For å sikre god oversikt under arrangementet må der være med en voksen leder pr. 10 deltakere fra hver klubb. Lederne må være over 18 år og være godkjent av klubben. 

Det er viktig at deltakerne og lederne er trygge på/kjenner hverandre. Hvis det er mer enn 10 deltakere fra klubben må der være en ekstra klubbrådgiver/foresatt i lederteamet.

Det er selvsagt lov å være to ledere om klubben deltar med færre enn ti deltakere også. Alle voksne som er med på storkurset skal sove sammen med sin klubb og de vil bli tildelt dugnadsoppdrag.


Og hva med alumnene?
Der er satt av fem plasser som er forbeholdt alumner. Alumnerne skal ikke melde seg på som vanlig deltakere, men melde seg på i samme link som lederne. Alumnerne skal ha ansvar for Miljøtorg på kveldene, selge is og ha ansvar for kiosken.


Program**

Fredag 27.mars
17.00 - 18.30            Registrering og innkvartering
17.30 - 19.00            Middag
19.30                         Åpning av Storkurs 2020 og fellesbilde (Orstad skole)
20.00 - 21.30            Kursøkt
21.30 - 23.30            Miljøtorget
22.00 - 22.30            Kveldsmat                                       

23.00                          Lyset dempes i sovesalen
24.00                          Ro i sovesalen

Lørdag 28.mars
08.00                        God morgen / vekking
07.30 - 09.00           Frokost. Husk å lag deg nistemat.
09.30 - 16.00           Kurs (lunsj: nistemat)
16.00 - 16.45           Mat
17.00 - 18.00           Kurs med Unge kokker (Orstad skole)                                                      

15.00 - 19.00           Miljøtorget åpent (ved behov åpnes det tidligere)
19.30 - 21.00           Middag
21.30 -                      Underholdning (Orstad skole)            

           - 0.30             Miljøtorget stenger                          

24.00                        Lyset dempes i sovesalen
01.00                        Ro i sovesalen

Døgning                   Det er ikke lov til å ta med puter/dyne/sovepose. De som døgner kan bli                                        fulgt inn i sovesalen hver time kl: 02.00, 03.00, 04.00 og 05.00. 

Søndag 29.mars 
09.00                        God morgen / vekking
08.00 - 10.00           Frokost
10.00 - 11.00           Rydde hallen og pakke bagasjen 

11.00                         Takk for nå og vel hjem!

** med forbehold om endringer i programmet


Storkurskomiteen 2020
4H Rogaland arrangerer storkurs hvert år, og denne gangen i samarbeid med 4H nemnda i Klepp og Time. Nikolai Holmen fra Frøy 4H er arrangementsleder og med seg i komiteen har han:
Veronica L. Bjerkås, Inger Johanne R. Bøe, Stig Hjort og Trude Holmen fra Frøy 4H

Beathe Horpestad, Elin Høyland og Magnhild Staurland fra Fram 4H
Hege Boganes, Mette Goa og Rune Rosland fra Sjøsprøyt 4H

Lise Reve og Anja Haraldsen fra Soldogg 4H
Jorunn Time og Brynhild S. Andersen fra Vibå 4H
I tillegg er
Helle Skretting med fra fylkesstyre og Anne-Berit Ånestad Brovold, ansatt i 4H Rogaland, med i komiteen.