Vi trenger engasjerte medlemmer, klubbrådgivere, alumner og andre med hjertet for 4H for å hjelpe oss å sikre at plattformen blir den beste noensinne! Som betatester får man tilgang til plattformen før alle andre, slik at man kan prøve den ut, fortelle oss hva man tenker og hjelpe oss å finne feil. Høres det spennende ut, da kan man melde seg på som betatester ved å skanne QR koden.
-
NY! Mer om poengsystemet
I 4H-løpet samler medlemmene poeng. Man må ha 1000 poeng for å motta plaketten og plakettvitnemålet.
Man samler poeng på tre måter:
- Gjennomføring av oppdrag
- Verv og aktive roller
- Deltakelse på 4H-arrangement
Det vanlige er følgende oppsamling av poeng per år:
- Aspirant 40 poeng
- Junior 120 poeng
- Senior 160 poeng
Det som er fint nå er at hver enkelt bestemmer om de vil samle mer eller færre poeng enn det som er «vanlig». Det er en maksimumsgrense på 250 poeng per år. Da må man gjøre en ekstraordinær innsats. Vi har gjort det slik for å hindre at medlemmer skal jakte etter poeng, istedenfor å bruke energien sin på gjennomføring og læringsprosessen.
Medlemmer kan fint være med i 4H uten å skulle oppnå plaketten. Det er mye gøy og lærerike opplevelser å være med! Uansett kan man få en attest med det man har gjort likevel.
-
NY! Poeng for andre verv, kurs og arrangement
I det nye 4H-løpet får man ikke bare automatisk poeng når man får et verv i klubbstyret, men også når man tar på seg fylkes- eller nasjonale verv, delta på opplæringskurs i 4H eller delta på store arrangementer, som har påmelding gjennom 4h.no.
Nysgjerrig? Her er poengtall for andre verv, kurs og arrangement!
-
Poeng for klubbstyreverv i det nye 4H-løpet
I det nye 4H-løpet får man automatisk poeng når man får et verv i klubbstyret. Disse kan man kombinere med for eksempel poeng for deltakelse på styrevervkurs og oppdrag om ulike oppgaver man kan ha i klubben. Men blir vervet avsluttet i løpet av året, da forsvinner poeng igjen.
Nysgjerrig? Her er poengtall for ulike styreverv i klubben og andre aktiviteter!
-
Lyst å bli betatester? PÅMELDING STENGER 30.11
Vi trenger engasjerte medlemmer, klubbrådgivere, alumner og andre med hjertet for 4H for å hjelpe oss å sikre at plattformen blir den beste noensinne! Som betatester får man tilgang til plattformen før alle andre, slik at man kan prøve den ut, fortelle oss hva man tenker og hjelpe oss å finne feil. Høres det spennende ut, da kan man melde seg på som betatester ved å skanne QR koden.
-
Hvorfor endres plakettløpet?
4H sitt viktigste medlemsledd, landsmøtet, vedtok i 2022 at plakettløpet endres til et aktivitetsbasert løp. Målet er at medlemmene vår gjennom løpet opplever at de lærer noe, at de mestrer noe og at de betyr noe.
4H-løpet blir aktivitetsbasert
I 4H kan medlemmer delta i forskjellige aktiviteter. De kan bl.a. gjennomføre 4H-prosjekter, delta på og bidra til store og små arrangementer og lære aktiv om demokrati i klubbstyre eller som instruktør. Dagens plakettløpet går over 7 år og er kun knyttet til 4H-prosjekter. Landsmøtet representerer våre medlemmer og har vedtatt i 2022 at plakettløpet endres til et aktivitetsbasert løp.
Samle poeng i 4H-løpet
Det nye 4H-løpet blir et poengbasert løp. Et medlem skal samle 1000 poeng i hele løpet og kan først få plaketten det året de fyller 18 år. I det nye 4H-løpet får medlemmer ikke bare poeng for gjennomføring av oppdrag, men også for å være en aktiv 4H-er, f.eks. ved å være styremedlem, bidra i arrangørkomiteen eller stille som instruktør. Dessuten blir det lettere å tilpasse 4H-løpet individuelt ved å samle flere eller mindre poeng i et år.
-
Hva betyr endringen i praksis?
4H-arbeid gjennom året
Et år i det 4H-løpet har fortsatt prosjektstrukturen. Det betyr at medlemmer skal planlegge hva de ønsker å lære og gjøre i løpet av året, at de gjennomfører planen sin og at de evaluerer prosjektet sitt før de leverer det til godkjenning. Men prosjektplanen blir nå en årsplan hor medlemmer planlegger hva de har tenkt å jobbe med i 4H dette året.
For de fleste blir det fortsatt individuelt arbeid ved å gjennomføre 4H oppdrag. Men de kan nå velge per 4H-oppdrag om de jobber alene eller i lag med andre. Og når ting ikke går som planlagt, blir det lettere å tilpasse prosjektet underveis. I tillegg får medlemmer også noen poeng for deltakelse på store arrangement som storkurs, fylkeleir, landsleir og nordisk leir.
4H-medlemmer skal være aktive og sosiale medlemmer og derfor må 4H-medlemmer fortsatt delta på minst 50% av klubbaktiviteter for å kunne få overført poeng i slutten av året.
Verv og aktive roller i 4H gir også poeng
Medlemmer som ønsker å være aktiv i klubbstyret, som instruktør eller som medarrangør kan konsentrere seg på vervet sitt uten å bruke mye tid og energi til å gjennomføre et prosjekt i tillegg. De får også poeng når de delta på opplæringskurs av 4H, som styrevervkurs og instruktørkurs. Styreverv og deltakelse på kurs og arrangement blir automatisk overført fra medlemsregisteret.
Lettere å tilpasse 4H-løpet
Det 4H-løpet blir poengbasert og fleksibelt. Det betyr at det blir lettere for medlemmer til å tilpasse veien til plaketten sin individuelt. Men det er først i det året et medlem fyller 18 år at de kan få plakett. Derfor forventer vi at medlemmer fortsatt satser på å få plaketten i lag med årskullet sitt.
Prosjektplattformen for det aktive 4H-året
Prosjektplattformen blir det sentrale verktøyet for det aktive 4H-året, både for medlemmer og klubbrådgivere. Plattformen blir ikke erstattet med et helt nytt system, men får en stor oppdatering med ny flyt og funksjoner. I tillegg skal vi gjennomføre mange små endringer som forbedrer opplevelsen med arbeidet i 4H-året.
4H-historikken på Min Side
På Min side får medlemmer historisk oversikt over alle oppdrag, verv, aktive roller og aktiviteter de har fått poeng for i hele 4H-løpet. Medlemmer kan samle maks 250 poeng i ett år. Dersom de har klart å samle mer enn 250 poeng i ett år, får de overført 250 poeng i 4H-løpet sitt, men alle poenggivende aktivitetene som de har gjennomført viser i oversikten. Klubbrådgivere får også tilgang til den oversikten for sine medlemmer, slik at de kan følge med hvor medlemmene er i 4H-løpet sitt.
Få oppdateringer
Vi legger ut ny informasjon fortløpende om det nye 4H-løpet her, gjennom nyhetsbrevene og i sosiale medier.
-
Hvordan blir overgangen?
Vi kan ikke bruke den gamle og den nye prosjektplattformen samtidig. Vi overfører derfor alle godkjente prosjekter for alle aktive medlemmer til det nye poengsystemet. Disse prosjekter får tildelt 120 poeng for et juniorprosjekt og 160 poeng for et seniorprosjekt. Aspirantprosjekt er ikke del av det nåværende plakettløpet og får derfor ingen poeng ved overgangen.
Nesten i mål med plakettløpet?
Det er mulig å bestille fagskjold sølv og gull i 2024-25 til medlemmer som snart skal ferdigstille plakettløpet. Da kan de fullføre merkene sine på den gamle måten. Disse kan bestilles i 4H-butikken.
Noter disse datoene!
Det er mye som må endres og oppdateres i prosjektplattformen og derfor stenger prosjektplattformen 15. november 2023, etter årets høstfester. Det betyr at det er ekstra viktig at alle digitale prosjekt blir ferdigstilt i løpet av oktober.
Den nye prosjektplattformen åpnes for alle aktive 4H-ere 1. februar 2024. Da kan vi teste ut plattformen i forkanten for å forsikre at den fungerer som skal. Medlemmer og klubbrådgivere som kunne tenke å bidra som betatestere kan melde interessen her!
-
Hva er det nye 4H-løpet?
Det nye 4H-løpet er oppfølgeren til plakettløpet og merkesystemet. Det nye 4H-løpet blir et poengbasert og fleksibelt løp som inkluderer 4H-oppdrag, styreverv, aktive roller og andre aktiviteter i 4H. Det betyr at medlemmer samler poeng og jobber mot plaketten ved å være aktiv i 4H, ikke kun med prosjektarbeid.
Det nye 4H-løpet er mer fleksibelt. Fordi det 4H-løpet blir poengbasert, blir det lettere å kunne tilpasse 4H-løpet individuelt. I tillegg blir fortsatt mulig til å bruke prosjektheftene Fritt val(g) og aspiranthefte.
Dessuten ønsker vi i framtiden å utvide det nye 4H-løpet til medlemmer som har fått plaketten. Da kan 4H-ere fortsette med å være aktiv i 4H som alumn, voksenleder eller medlem i fylkes- eller sentralstyre, og kan få en attest med alle aktiviteter, verv og aktive roller de har fullført etter plaketten.
-
Et nytt og mer fleksibelt 4H-løp
I dagens plakettløpet må hele prosjektet være godkjent for å få et merke og et godkjent prosjektår. Har et medlem gjennomført noen oppdrag, men ikke alle, da risikerer den å miste godkjenning for hele året. Det betyr at den må bruke et ekstra år for å kunne få plaketten.
Fra prosjektår til poeng
Vi endrer løpet nå til et poengbasert løp. Et «vanlig» 4H-prosjekt tilsvarer 120 poeng (junior) eller 160 poeng (senior). Da bruker et medlem 7 år til å samle nok poeng til plaketten. Medlemmer kan samle maks 250 poeng per år og plaketten deles tidligst ut det året de fyller 18 år. Aspiranter kan også tjene poeng (maks 40 poeng) for prosjektet sitt i det nye 4H-løpet.
En aktiv 4H-er samler poeng
Medlemmer velger selv hvor mange 4H-oppdrag de skal gjennomføre i løpet av et år. De kan nå velge per 4H-oppdrag om de jobber alene eller i lag med andre. I tillegg kan de samle poeng gjennom styre-, instruktør- og arrangørarbeid i 4H. De får poeng for alt de gjør og risikerer ikke å miste godkjenning for hele året. Det betyr at de kan velge å samle færre poeng når de vet at året blir travelt eller flere poeng når de ønsker å gå raskere i løpet. Eller de kan velge å ha et pauseår og fortsette senere med 4H-løpet.
Bruke prosjekthefte
Det er fortsatt mulig at medlemmer bruke prosjekthefter, men da får de godkjent hele prosjektet med standard poengtall for medlemsgruppen. Vi fortsetter med Fritt val(g)- og aspiranthefter på bokmål og nynorsk i 4H-butikken.
-
Det blir lettere å ombestemme seg underveis
Et år i det 4H-løpet har fortsatt prosjektstrukturen. Det betyr at medlemmer skal planlegge hva de ønsker å lære og gjøre i løpet av året, at de gjennomfører planen sin og at de evaluerer prosjektet sitt før de leverer det til godkjenning.
Men, det er helt normalt at året ikke alltid blir som vi hadde planlagt. Derfor legger vi til rette for at medlemmer kan velge å ikke gjennomføre noen 4H-oppdrag som var planlagt, og at de kan legge til nye 4H-oppdrag underveis.
Dermed kan vi unngå ekstra arbeid med sletting eller åpning av årsplanen. Men det er viktig at medlemmer noterer hvorfor de velger å endre planen sin, slik at de lærer hvordan de kan ta mer bevisste valg.